eur:
394.25
usd:
369.7
bux:
65209.95
2024. április 19. péntek Emma
A MÁV-HÉV Zrt. H5-ös vonalán járó egyik szerelvénye megérkezik a főváros III. kerületében a Szentlélek térre, miközben elhalad az Óbudai Múzeumnak ma otthont adó egykori Zichy-kastély egyik épülete mellett. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Levinné a föld alá a szentendrei HÉV-et az óbudai polgármester

Bús Balázs szerint ez jelentősen javítaná Észak-Buda és az agglomeráció közlekedését. Szerinte sokan letennék az autót, ha a föld alá vitt HÉV-vonal tetején kialakított gyorsforgalmi kerékpárúton tekerhetnének be a városba.

Évek óta ismert, hogy a legnagyobb észak-budai, harmadik kerületi közlekedési probléma a HÉV szintbeli kereszteződéseiből fakad - mondta a polgármester, aki példaként Békásmegyeren a pünkösdfürdői csomópontot és Kaszásdűlőt - említette, de hozzátette, hogy Csillaghegyen két ilyen csomópont is van. Ezek, mint Bús Balázs elmondta, szinte kettévágják a kerület közlekedését és beláthatatlan dugókat eredményeznek.

A polgármester szerint a megoldás az, hogy le kell süllyeszteni a HÉV-et a föld alá akár Szentendréig, a tetején pedig egy gyorsforgalmi kerékpáros sztrádát kell létrehozni.

Bús Balázs meggyőződése, hogy ha gyorsan kerékpárral be lehetne a városba jutni, sokan letennék az autót. Ráadásul a kerület közlekedése is lélegzethez jutna.

A polgármester azt mondta, hogy már lobbiznak a terv megvalósításáért. Hozzátette, látható, hogy

ez legalább egy 10-15 éves projekt,

ugyanakkor szerinte nem csak Észak-Budának, de az északi agglomerációnak és az egész fővárosnak nagyon fontos lenne.

Hozzátette, a HÉV is is sokkal gyorsabban tudna a föld alatt közlekedni, hiszen most sokszor épp a szintbeli kereszteződések miatt kell lelassítania. A polgármester bízik abban, hogy a fejlesztési tanács is napirendre tűzi majd a javaslatot.

A kerület másik kötöttpályás tervéről, az 1-es villamos vonalának meghosszabbításáról Bús Balázs azt mondta, hogy a korábban tervezett meghosszabbításra szánt forrásokat a fővárosnak át kellett csoportosítania, ő ugyanakkor

bízik benne hogy megtalálják majd erre a fejlesztésre is a lehetőségeket,

mert látható, hogy ez a kerületnek és a fővárosnak közös szándéka, hiszen nagyon fontos lenne, hogy így az agglomeráció forgalmát P+R parkolókkal meg lehessen fogni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kórházi razziákba kezd a Belügyminisztérium

Kórházi razziákba kezd a Belügyminisztérium

A magyar kórházakban a következő napoktól mobil ellenőri csoportok jelenhetnek meg, hogy ellenőrizzék, az orvosok és a szakdolgozók munkaidőben valóban jelen vannak-e az egészségügyi intézményekben. A revízió a betegekre is kiterjed, és azt vizsgálják, valóban „az állami finanszírozásnak megfelelően vannak-e az intézményekben elhelyezve”. Az ellenőrzés célja, hogy kiszűrjék azt, hogy az állami egészségügyi dolgozók munkaidőben a magánszektorban maszekolnak – számolt be a Válasz Online saját értesülései alapján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×