eur:
388.67
usd:
361.81
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Biztos jövőt ígért a fiataloknak a kormányfő a Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján - a nap hírei

Nem sikerült megoldani minden problémát Manfred Weber és Orbán Viktor budapesti tárgyalásán. Ismét elutasította a Brexit feltételeiről szóló megállapodást a londoni parlament alsóháza.

Magyarország ajánlata a fiataloknak a biztonságos környezet és a biztos jövő - mondta a miniszterelnök a Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján. Orbán Viktor úgy fogalmazott: aki elereszti a fiataljait, az elveszíti a jövőjét. A kormányfő hasznosnak nevezte, ha egy fiatal külföldön akar tanulni vagy dolgozni egy ideig, de kijelentette: előbb-utóbb vissza kell térni. Orbán Viktor szerint Magyarországon a fiatalok versenyképes szakmát kaphatnak, kiemelte a visszatérést a technikumi rendszerhez, amely a szakma megszerzése után megnyithatja a fiatalok előtt az egyetemek kapuit is.

Nem sikerült megoldani minden problémát az Európai Néppárt frakcióvezetője és EP-csúcsjelöltje, valamint a magyar kormányfő budapesti tárgyalásán. Manfred Weber továbbra is fenntartja a Fidesz európai néppárti tagságának megőrzéséhez szabott feltételeket. A bajor politikus konstruktívnak minősítette a megbeszélést, de kijelentette: a Néppárt alapvető értékei nem lehetnek vita tárgyai. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy vélte: kölcsönös a szándék, hogy a Fidesz a Néppárt tagja maradjon, de Orbán Viktor több kérdésben nem hajlandó kompromisszumra. Manfred Weber elvárásairól azt mondta: a plakátkampány véget ért és a miniszterelnök, - ha szándéka ellenére megbántott valakit - kész bocsánatot kérni. A CEU-ról azt mondta, hogy az egyetem jövőjét biztosítottnak látják.

A köztársasági elnök szerint Magyarország 20 évvel ezelőtti NATO-csatlakozása egyszerre volt stratégiai, politikai, katonai és erkölcsi döntés. Áder János egy prágai konferencián ugyanakkor úgy fogalmazott: a belépés egyben történelmi elégtétel is a Jaltát követő keserves évtizedekért, és elismerés a vasfüggöny átszakításáért. A konferencián beszédet mondott még Milos Zeman cseh, Andrzej Duda lengyel, és Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök.

Állami kitüntetéseket és művészeti díjakat adott át március 15.-e alkalmából Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere, a Várkert Bazárban. Magyarország Babérkoszorúját ketten kapták meg: Döbrentei Kornél és Ferdinandy György. Öten vehették át a kiváló művészi kitüntetést: Bátori Éva operaénekes, Csurka László színművész, rendező, Dózsa László színművész-rendező, Körtvélyessy Zsolt és Rátóti Zoltán színművészek.

Újabb, ezúttal határozatlan idejű sztrájk kezdődött a Hankook dunaújvárosi gumigyárában. Az érdekképviselet szerint csaknem teljesen leállt a termelés, a cég vezetése ugyanakkor azt közölte: a dolgozók 60 százaléka felvette a munkát. Székely Tamás, a vegyipari szakszervezeti szövetség elnöke az InfoRádióban azt mondta: a cég teljes mértékben elutasította a szakszervezet követelését. A cég 13,6 százalékos átlagos béremelést jelentett be, míg az érdekképviselet 18 százalékos bérfejlesztést követel minden dolgozónak.

Sztrájkbizottság alakult a Metro Kereskedelmi Kft.-nél, mert a dolgozók nem fogadják el a vállalat béremelési politikáját. A követelések között szerepel, hogy minden munkakörben emeljék meg bruttó 210 ezer forintra a teljes munkaidőben dolgozók alapbérét. A METRO Nagykereskedelmi Kft. vezetése hétfői közleményében arról írt: az érdekképviselet annak ellenére állt elő újabb, váratlan követelésekkel, hogy a cég már 2018 elején elindította az új bérfejlesztési programot.

Bérmegállapodással ért véget a reggel kezdődött sztrájk a kipufogó öntvényeket készítő, kínai Wescast Hungary Autóipari Zrt. oroszlányi üzemében. A Vasas Szakszervezeti Szövetség közösségi oldalán azt írta, hogy a munkáltató eredeti béremelési ajánlatának több mint háromszorosát érték el az összefogással. Az 1200 főt foglalkoztató üzemben a béremelés előtt az átlagos fizetés alig haladta meg a garantált bérminimumot.

A fűszerpaprika vetésterületének megőrzése érdekében még idén több mint 500 millió forint támogatást kap az ágazat - közölte az agrárminiszter. Nagy István Kalocsán fűszerpaprika termelőkkel egyeztetett. Németh József, az Országos Fűszerpaprika Terméktanács elnöke elmondta: stabilizálhatja az ágazat helyzetét a minisztérium által nyújtott segítség, a termelők vetőmagár-, illetve a feldolgozók gázár támogatása.

Ismét elutasította a brexit feltételeiről szóló megállapodást a londoni parlament alsóháza. Az Európai Unió vezetői a mostani szavazás előtt jogi biztosítékot adtak Theresa May miniszterelnöknek arra, hogy a legvitatottabb elem, az újbóli ír-északír határellenőrzés elkerülését célzó tartalékmegoldás csak átmenetileg léphet életbe, de az alsóházi képviselők többsége ezt sem találta elégséges garanciának. A brit képviselők szerdán újabb szavazáson döntenek arról, hogy az Egyesült Királyság kilépjen-e megállapodás nélkül az unióból. Ha azt is elvetik, akkor csütörtökön arról voksolnak, kérje-e a kormány a brexit elhalasztását.

Európában felfüggeszti a Boeing 737 MAX típusok üzemelését az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség. Fél év alatt két ilyen gép is lezuhant, mintegy 250 ember halt meg a két katasztrófában. A legutóbbi baleset vasárnap történt Etiópiában. Azóta számtalan ország, köztük a típust legnagyobb számban használó Kína is leállította a gépeket. Az amerikai szövetségi repülésügyi hatóság ugyanakkor csak módosításokat írt elő a Boeing repülőgépgyártónak a típusra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×