eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Hankook gumigyár Dunaújváros határában.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Újabb fordulat a Hankook-sztrájk ügyében

Továbbra sincs megállapodás a Hankook Magyarország dolgozóinak béremeléséről – közölte a Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke.

Székely Tamás az InfoRádióban ismét kifogásolta, hogy a munkáltató a szerda reggeli figyelmeztető sztrájk után egyoldalúan jelentett be 13,6 százalékos átlagos béremelést. Az érdekképviselet kitart amellett, hogy ennél magasabb összegű, eredetileg 18 százalékos bérfejlesztést követel.

A szakszervezeti vezető közölte: úgy értékelték, hogy "egyetlenegy érdemi javaslatot sem hirdetett ki a munkáltató", egyedül a 13. havi bónuszra kaptak elvi, és nem írásbeli ígéretet. Arról is beszélt, hogy

a cég által bejelentett 13,6 százalékos alapbéremelés egy átlagos mérték, a munkavállalók többsége alig tíz százalékot fog kapni.

A vállalat elképzelése szerint személyre szabva, teljesítményértékelés alapján kerül sor a béremelésre, tehát egyfajta "pofapénzt" kapnak, amit igazságtalannak tartanak, ezért kérték a fix béremelést - fűzte hozzá.

Most elkezdtek egy felmérést arról, hogy a Hankook-dolgozók milyen mértékben tudnák elfogadni a cégvezetés egyoldalú ajánlatát. A sztrájktárgyalás pénteken folytatódik, és

annak eredménytelensége esetén nem zárható ki további munkabeszüntetés

- jelentette ki Székely Tamás, aki azt is elmondta, hogy a szerdai események után komoly esélyt lát a sztrájkra. A hétnapos szabály miatt vasárnapig biztosan nem lesz újabb munkabeszüntetés.

Előzmények

A dunaújvárosi cégnél február 23-án alakult sztrájkbizottság, a szakszervezet a 18 százalékos alapbéremelésen túl jubileumi kifizetést és 13. havi bónuszt, illetve a megszakítás nélküli munkarendben dolgozók számára 5 százalékos pótlékot szeretne kiharcolni.

A VDSZ szerda reggel kétórás figyelmeztető sztrájkot tartott a Hankook dunaújvárosi gumigyárában: 5 és 7 óra között teljesen leállt a termelés.

A Hankook Tire Magyarország Kft. szerda délután bejelentette, hogy 2019-ben átlagosan 13,6 százalékos alapbéremelést hajt végre, a béremelés visszamenőleges hatályú, január 1-jétől lép életbe. A közlemény szerint az emelés összegét március 7-én kifizetik a dolgozóknak. A juttatási csomagnak továbbra is része a jelenléti bónusz, a teljesítményhez kötött bónusz, az ingyenes buszjáratok, valamint a szintén ingyenes, igényes munkásszállás elérhetősége is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×