INFORÁDIÓ
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda

budapesti corvinus egyetem

országgyűlés

mol

richter

A Budapesti Corvinus Egyetem főépületének címtáblája a főváros IX. kerületében, a Fővám téren. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!

A Corvinus sorsáról tárgyalnak a parlamentben

Infostart / MTI

A kormány szándékai szerint a változtatások célja az egyetem versenyképességének növelése.

Az Országgyűlés ma tárgyalja azt a javaslatot, amely a Maecenas Universitatis Corvini vagyonkezelő alapítványra bízná a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartói jogait. Az ülésnap reggel 9 órakor kezdődik, a képviselők ekkor a magyar ápolók napjára emlékeznek, majd a napirend előtti felszólalások hangozhatnak el.

Az ülésnapon több nemzetközi szerződés kihirdetéséről is általános vitát tartanak, a Budapesti Corvinus Egyetemet érintő indítványt az utolsó napirendi pontban tárgyalják. A kormány szándékai szerint a változtatások célja az egyetem versenyképességének növelése.

A kormány 2019. február 6-i ülésén hozta meg azokat az intézkedéseket, amelyek az ágazati szabályozás keretein belül megteremtik a lehetőségét a Budapesti Corvinus Egyetem 2019. július 1-től esedékes fenntartóváltásának.

A kormány szándéka szerint egy vagyonkezelői alapítvány lesz a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartója, amely Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány néven, az új működési modell alapján jön létre. Trócsányi László igazságügyi miniszter bejelentése szerint a vagyonkezelő alapítvány magáncéllal, családi vagyonok professzionális kezelésére, valamint közcéllal, fenntartói feladatok ellátására, így a felsőoktatás számára is kiváló lehetőséget kínál.

Az egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány

alapító vagyona a MOL Nyrt. és a Richter Nyrt. 10-10 százalékos részvénypakettje, amelynek piaci összértéke nagyságrendileg 380 milliárd forint

- jelentette be a múlt héten Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Az alapítvány a részvénypakett hozamával gazdálkodhat majd, ami a tavalyi kifizetéskor 10,66 milliárd forint volt, több, mint amiből az egyetem eddig működött.

Emellett a kormány döntése alapján az egyetem ingó és ingatlanvagyona július 1-től az egyetem tulajdonába kerül.

A Budapesti Corvinus Egyetem jövőjérel az intézmény kancellárja, Pavlik Lívia is beszélt február 14-én az InfoRádió Aréna című műsorában:

A parlament szerdán folytatja kéthetes ülését, amely jövő hétfőn ér véget. Hétfőn, a tavaszi ülésszak első napján valamennyi ellenzéki képviselő kivonult a parlamentből és az esztergomi Suzuki-gyárhoz mentek, hogy tiltakozzanak a túlóratörvény ellen.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
A címlapról ajánljuk

Újra támadnak az ukránok

Drónnal támadták az ukrán fegyveres erők az orosz állami tulajdonú Transznyefty cég olajszivattyú-állomását...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018