eur:
395.88
usd:
364.97
bux:
65541.64
2024. március 19. kedd Bánk, József
A Budapesti Corvinus Egyetem főépületének címtáblája a főváros IX. kerületében, a Fővám téren. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A Corvinus sorsáról tárgyalnak a parlamentben

A kormány szándékai szerint a változtatások célja az egyetem versenyképességének növelése.

Az Országgyűlés ma tárgyalja azt a javaslatot, amely a Maecenas Universitatis Corvini vagyonkezelő alapítványra bízná a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartói jogait. Az ülésnap reggel 9 órakor kezdődik, a képviselők ekkor a magyar ápolók napjára emlékeznek, majd a napirend előtti felszólalások hangozhatnak el.

Az ülésnapon több nemzetközi szerződés kihirdetéséről is általános vitát tartanak, a Budapesti Corvinus Egyetemet érintő indítványt az utolsó napirendi pontban tárgyalják. A kormány szándékai szerint a változtatások célja az egyetem versenyképességének növelése.

A kormány 2019. február 6-i ülésén hozta meg azokat az intézkedéseket, amelyek az ágazati szabályozás keretein belül megteremtik a lehetőségét a Budapesti Corvinus Egyetem 2019. július 1-től esedékes fenntartóváltásának.

A kormány szándéka szerint egy vagyonkezelői alapítvány lesz a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartója, amely Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány néven, az új működési modell alapján jön létre. Trócsányi László igazságügyi miniszter bejelentése szerint a vagyonkezelő alapítvány magáncéllal, családi vagyonok professzionális kezelésére, valamint közcéllal, fenntartói feladatok ellátására, így a felsőoktatás számára is kiváló lehetőséget kínál.

Az egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány

alapító vagyona a MOL Nyrt. és a Richter Nyrt. 10-10 százalékos részvénypakettje, amelynek piaci összértéke nagyságrendileg 380 milliárd forint

- jelentette be a múlt héten Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Az alapítvány a részvénypakett hozamával gazdálkodhat majd, ami a tavalyi kifizetéskor 10,66 milliárd forint volt, több, mint amiből az egyetem eddig működött.

Emellett a kormány döntése alapján az egyetem ingó és ingatlanvagyona július 1-től az egyetem tulajdonába kerül.

A Budapesti Corvinus Egyetem jövőjérel az intézmény kancellárja, Pavlik Lívia is beszélt február 14-én az InfoRádió Aréna című műsorában:

A parlament szerdán folytatja kéthetes ülését, amely jövő hétfőn ér véget. Hétfőn, a tavaszi ülésszak első napján valamennyi ellenzéki képviselő kivonult a parlamentből és az esztergomi Suzuki-gyárhoz mentek, hogy tiltakozzanak a túlóratörvény ellen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×