eur:
395.51
usd:
372.39
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Szavazó a józsefvárosi időközi polgármester-választáson a BVHSZC Bókay János szakközépiskolájában 2018. július 8-án.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Kiderült, mikor lesz a magyarországi EP-választás

Bár Áder János köztársasági elnök még nem írta ki az európai parlamenti választás időpontját, már lehet tudni mikor lesz a szavazás - mondta a Nemzeti Választási Iroda elnöke az InfoRádiónak. Pálffy Ilona arról is beszélt, hogy változtak az EP-választás szabályai is.

A Nemzeti Választási Iroda már elkezdte a felkészülést az európai parlamenti választásra. Elvégezték a szavazókörök felülvizsgálatát is – közölte a szervezet elnöke. Pálffy Ilona kiemelte: bár Áder János köztársasági elnök nem írta ki a szavazás időpontját, már lehet tudni, hogy mikor lesz. Mint mondta:

május 26-án lesz a választás,

mivel az uniós szabályozás meghatároz egy időintervallumot, Magyarországon pedig hagyományosan vasárnap tartjuk a voksolásokat.

„Nekünk jóval hamarabb el kellett kezdeni a felkészülést,

közbeszerzési eljárásokat kellett kiírni, értékelnünk kellett, és fel kell készülnünk azokra a törvénymódosításokra, amelyek szeptember 1-jétől léptek hatályba."

Pálffy Ilona arról is beszélt, hogy változtak a szavazás egyes szabályai is. "Főleg a mi kezdeményezésünkre" – tette hozzá, kiemelve: főleg az átjelentkezéssel kapcsolatos problémákat igyekezte kezelni a jogalkotó. A választást megelőző péntek helyett szerda délutánig lehet a kérelmet benyújtani, így a hivatalnak több ideje lesz feldolgozni a dokumentumokat. Az NVI elnöke tájékoztatott:

az EP-választáson is lesz lehetőség levélben szavazni azon magyar állampolgároknak, akik unión kívüli államban élnek.

Pálffy Ilona hangsúlyozta: zajlik a területi választási szervek munkatársainak képzése. Az elnök hozzátette: a májusi EP-választásra mintegy 7,5 milliárd forintot biztosít az állami költségvetés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×