eur:
393.34
usd:
367.75
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Megszületett a bérmegállapodás és véget ért a sztrájk a győri Audinál - a nap hírei

Ismét Magyarországról vitázott az Európai Parlament. Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma az országban.

Megszületett a bérmegállapodás a győri Audinál, így véget ért a múlt csütörtökön kezdett sztrájk. Szimacsek Tibor, a szakszervezet elnökségi tagja az InfoRádióban elmondta: a bérek 18 százalékkal emelkednek az idén, a választható béren kívüli juttatás kerete pedig idén és jövőre is 400 ezer forint lesz. Az egyezség azt is tartalmazza, hogy májustól minden munkavállalónak ki kell adni havonta legalább egy szabad hétvégét, a gyermekek után járó szabadság felhasználásáról pedig a dolgozó rendelkezhet.

Az Európai Bizottság osztja a jogállamiság, az emberi jogok, illetve a korrupció magyarországi helyzetével kapcsolatos aggályok nagy részét - jelentette ki a brüsszeli testület első alelnöke. Frans Timmermans a magyarországi helyzetről szóló európai parlamenti vitán üdvözölte a kérdés napirendre vételét. Deutsch Tamás fideszes képviselő úgy vélte: a testület a választási kampány miatt vette újból napirendre a magyar kérdést. Balczó Zoltán jobbikos képviselő azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök rendszere a korrupcióra épül és lebontja a jogállamot. A szocialista Szanyi Tibor arról beszélt, hogy a kormány rontotta az ország pozícióját Európában.

A munkaügyi kirendeltségek átalakításával hatékonyabb lesz a pályakezdők, a kisgyermekesek, a közfoglalkoztatottak és az inaktívak elhelyezkedése - mondta a pénzügyminiszter. Varga Mihály tájékoztatása szerint a vállalatok célzott megkeresésére alapozott program Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdu-Bihar megyében már tavaly elindult, az új rendszerrel összesen 5 ezer üres álláshelyet talált a szolgálat, ebből több mint ezer állást tudtak betölteni.

Új mérnöki és szolgáltató központot hozott létre a német Diehl Aviation Debrecenben. A légi és űrjármű gyártással foglalkozó vállalat beruházásával 151 új munkahely jön létre. A cégnek Nyírbátorban is van üzeme, az Airbus-nak gyárt kabinberendezéseket.

A magyar kivitel növekedését várják a kiemeltexportőr-partnerségi programtól, amely 9 magyar tulajdonú vállalat és a szaktárca együttműködésével indul. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: a programban részt vevő vállalatok gyorsabban férhetnek hozzá az állami exportösztönzési intézményrendszer által kínált eszközökhöz.

Jövőre a nevelőszülőknek is jár a gyed - erősítette meg a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Fülöp Attila azt mondta: a kormány azt szeretné, ha minél többen segítenének egy családon, vagy gyermeken az átmeneti neveléssel.

Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma az országban. A Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb jelentése szerint január 21. és 27. között az előző hetinél 70 százalékkal több, 65 ezer ember fordult orvoshoz a betegség tüneteivel. Molnár Zsuzsanna, a központ főorvosa az InfoRádióban elmondta: a járvány még nem érte el a csúcsát.

Még mindig nem tudják a BKV dolgozói, hogy kapnak-e béremelést, a vezérigazgató ugyanis nem tett erre ajánlatot - közölte az Egységes Közlekedési Szakszervezet. Az érdekképviselet szerint nem igaz, hogy a cégnél elkezdődtek a bértárgyalások.

A ferencvárosi önkormányzat javaslatai szerint a Galvani hídról Pest felé levezető utat a földbe süllyesztve, hangvédő falakkal kell megépíteni a 9. és 19. kerület között - mondta Bácskai János 9. kerületi polgármester. A híd még tervezés alatt áll, várhatóan évek múlva készül csak el.

Kikötőfejlesztési terv készül a dunai vízi közlekedés élénkítésére az év végéig - jelentette be a Mahart vezérigazgatója. Sztilkovics Szávó elmondta: komplex anyag készül a műszaki és ipartelepítési lehetőségekről, felülvizsgálják a jogi engedélyezési folyamatokat, elkészítik a komáromi kikötő megvalósíthatósági tanulmányát, és javaslatot tesznek 20 kikötői projekt fejlesztésre.

A horvát kormány százmillió euróval támogatja a krki LNG-terminál megépítését. A Kvarner-öbölbe tervezett cseppfolyósított földgáz-terminál 2021-ben kezdi meg működését. A létesítmény iránt Magyarország is érdeklődik, részt vásárolna a létesítményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Fordulat a tőzsdéken, folytatódik az emelkedés

Fordulat a tőzsdéken, folytatódik az emelkedés

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódik az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×