eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pilisi Parkerdő Zrt.

Babakocsival is bejárható tanösvény létesült a Hármashatár-hegyen

Felújították a Guckler Károly fővárosi erdőmester által 100 éve kialakított tanösvényt a Hármashatár-hegyen. Új kilátópontokat építettek, pihenőhelyeket alakítottak ki az útvonalon, s egy túrázós mobilapplikáció segítségével rengeteg információt meg lehet tudni a helyről.

1916-ban az akkori Fővárosi Közgyűlés adott megbízást Guckler Károly fővárosi erdőmesternek, hogy alakítson ki egy olyan helyet, ahol a főváros környéki emberek ki tudnak kapcsolódni, az erdőben egy jó sétát tudnak tenni. Guckler Károly a Hármashatár-hegy oldalában alakított ki egy olyan ösvényt, amit kényelmesen, jól végig lehetett járni, és közben gyönyörködni az Óbudára nyíló panorámában.

A Pilisi Parkerdő Zrt. az útvonal cetenáriuma alkalmából létesített itt tanösvényt - tudta meg az InfoRádió Mészáros Pétertől, a Pilisi Parkerdő Zrt. kommunikációs előadójától.

"Új kilátópontokkal gazdagodott az ösvény, két kilátóteraszt létesítettünk, és egy régi, kőből épült kilátópontot is felújítottunk"

- részletezte Mészáros, hozzátéve, a Megyeri-híd, a Kiscelli-kastély és más óbudai létesítmények is megfigyelhetőek a pihenőhelyeken.

Egy új mobilapplikáció segítségével pedig az is kiderül: nemcsak állatokról és növényekről van szó a terület esetében, hanem komoly kultúrtörténeti érdekességekről is.

"Aki eljut a tanösvény feléig, ahol az első kilátóterasszal találkozik, ott vascsövekből kialakított távcső segítségével be tudja azonosítani a nevezetes pontokat, és érdekes információkkal gazdagodhat" - mondta el Mészáros.

Az utat szegélyező információs táblákat QR-kódokkal látták el, ezek segítségével lehet új tudásra szert tenni.

A tanösvény bejárásához mindössze egy "belépő szinttel" kell rendelkezni, ami a "kirándulótudást" illeti. Emelkedés szinte alig van benne, szárazabb időben akár babakocsival is végigjárható. A Szépvölgyi út és a Hármashatár hegy találkozásánál lévő Fenyőgyöngye Étteremtől a kék turistajelzésen egy rövid sétával lehet eljutni a tanösvény kiindulópontjához; 14 állomás van az ösvényen, számos pados és asztalos megállóhellyel.

Az út végén, a Virágos-nyeregnél tűzrakóhelyet is létesítettek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×