eur:
394.22
usd:
370.3
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A 21-es út újépítésű, kétszer kétsávos szakasza Pásztó közelében 2017. december 16-án. Várhatóan 2019 májusában fejezik be a 21-es út M3-as autópálya és Salgótarján közötti szakaszának átépítését kétszer kétsávossá.
Nyitókép: MTI Fotó: Komka Péter

Autósok figyelem, nagy változások a hazai sztrádákon

Új szakaszokkal bővültek a díjköteles utak, több ponton változott a pótkocsikkal kapcsolatos szabályozás és módosult a pótdíjfizetés is.

Január 1-jétől két új, 2018 folyamán átadott gyorsforgalmi és főúti szakasszal bővül a díjköteles utak köre. Az e-matrica rendszerben a díjköteles úthálózat hossza a korábbi 1356 km-ről közel 1380 km-re nő. Az új szakaszok: M35 autópálya (481. sz. főút - Berettyóújfalu közötti 18,7 km-es szakasz), valamint az M4 autópálya (Berettyóújfalu - 47. sz. főút, 3,7 km).

Módosul a pótkocsikkal kapcsolatos szabályozás

Fontos újdonság, hogy a D2 és B2 kategóriába tartozó járművekre 2019-től a pótkocsikra érvényes jogosultságot (U díjkategória) is meg lehet vásárolni (a D2-es vagy B2-es jogosultság mellett). A rendelkezés egyszerűsíti az autósok életét, mivel a vontatóra megváltott U díjkategóriájú e-matrica segítségével bármilyen vontatmánnyal közlekedhetnek.

Pótdíj

Változott a járműszerelvények jogosulatlan úthasználata esetében kiszabható pótdíj mértéke is: az új szabály értelmében, ha sem a járműszerelvény D2 vagy B2 díjkategóriába tartozó vontató járműve, sem pótkocsija (U) nem rendelkezik úthasználati jogosultsággal, akkor az eddigiektől eltérően

nem két, hanem csak egy pótdíjfizetési kötelezettség keletkezik.

Akkor is az üzembentartó vagy a tulajdonos köteles megfizetni a pótdíjat, ha a vontató jármű igen, a vontatmány pedig nem rendelkezik úthasználati jogosultsággal.

Matricavásárlás

A matricavásárlás bankkártyával vagy átutalással a https://e-autopalyamatrica.hu portálon akár regisztráció nélkül is elvégezhető díjmentes kiegészítő szolgáltatások igénybe vételével (balesetbiztosítás, üzemanyagkártya), továbbá SMS-ben, applikációk segítségével, valamint a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban és viszonteladó partnereinél is megoldható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×