INFORÁDIÓ
2021. május 7. péntek
Gizella

bolt

vásárlás

üzlet

ünnepek

Vásárlók a nagykanizsai Tesco áruházban 2015. március 8-án. Ez az utolsó hétvége, amelynek vasárnapján még korlátozás nélkül nyitva tarthatnak az üzletek. Az Országgyűlés 2014. december 16-án szavazta meg a vasárnapi pihenőnap bevezetését, így március 15-től vasárnap már nem lehet dolgoztatni az alkalmazottakat a kereskedelemben, pihenőnap jár nekik. A 200 négyzetméternél kisebb üzletek azonban kinyithatnak a hét utolsó napján is, ha csak a tulajdonos vagy családtagja dolgozik benne.

Különösen alakul a boltok ünnepi nyitva tartása

Decemberben a legtöbb bolt a szokásosnál hosszabb ideig tart nyitva, de december 24-én legkésőbb 14 óráig kötelező bezárniuk - mondta az InfoRádiónak Vámos György, a Magyar Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Az üzeletek nyitva tartása a naptári beosztásra tekintettel lényegében nem változik az előző évekhez képest, hiszen a decemberi aranyhétvégén - de még az előtte lévőkön is - a boltok nyitva tartanak. Ilyenkor már hétköznap is később zárnak a megnövekedett forgalom miatt.

"Ezekben a napokban tehát figyelni kell az üzletek nyitva tartását, sokan később is várják a vásárlókat, mint ahogy egyébként szokták" - hívta fel a figyelmet Vámos György.

Szerinte nincs főszabály arra, hogy ki mennyivel tart nyitva tovább, de a bevásárlóközpontokban szinte kötelező is vállalni a hosszabb nyitvatartást. Nagyon fontos tudni viszont, hogy

december 24-én - kevés kivételtől eltekintve, mint pl. a benzinkutak, a non-stop üzletek vagy a szórakozóhelyek - kötelező 14 órakor bezárniuk a boltoknak.

25-26-án a boltok zárva lesznek, bár kivételek ekkor is lesznek; az említett boltokat kell figyelembe venni, illetve akár virágboltokat, édességboltokat is. Ezt követően a szokásos nyitva tartásra számíthatunk.

31-én az üzletek korlátozottan lesznek nyitva - itt a boltok a korábbi tapasztalataik alapján fogadják a vásárlókat -, 1-jén pedig kevés kivétellel minden üzlet zárva lesz.

Nyitókép: MTI/Varga György

Kapcsolódó hang

Üzletek nyitva tartása - Vámos György
 
A címlapról ajánljuk

Bezárul egy kiskapu

Augusztusig biztosan a hétköznapi élet része lesz a plasztikkártya - ezek használatával kapcsolatban...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018