INFORÁDIÓ 
2021. január 26. kedd
Paula, Vanda

kosztolányi dezső tér

újbuda

xi. kerület

Könyvlappá szerkesztik át a Kosztolányi Dezső tér csücskét

Könyvlappá szerkesztik át a Kosztolányi Dezső tér csücskét

Infostart / InfoRádió

A XI. kerületi önkormányzat kihirdette az Ottlik kert fantázianevű tervpályázat eredményét, így jövőre megújulhat a Kosztolányi Dezső tér melletti terület - mondta az InfoRádiónak Tapody Katalin, az önkormányzat sajtósa.

Kihirdették az újbudai Ottlik kert tervpályázat eredményét. Több mint egy tucat pályamű közül szakmai zsűri választotta ki a legjobbat. Az első helyezettnek járó 800 ezer forintos jutalmat és a továbbtervezés jogát az

"Olvass a sorok között"

című pályaművével Massány Edina, Megyeri Zsófia, Remeczki Rita (Open air design Kft.) és Scheuch Dominik (YEWO Landscapes e.U.) nyerte meg.

Az önkormányzat nyáron írt ki tervpályázatot egy olyan közösségi tér létrehozására a kerület szívében a Kosztolányi Dezső térnél, amely

egyszerre állít emléket Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas írónak, műfordítónak, és ad új funkciót az egykori, Bukarest utcai buszvégállomás környezetének is.

A bírálóbizottságban Mohácsi Sándor tájépítész, Erő Zoltán építész, urbanista, Gálhidy Péter szobrász, Kulcsár-Szabó Zoltán irodalomtörténész, valamint az önkormányzat részéről Büki László városgazdálkodási igazgató és Takács Viktor megbízott főépítész dolgoztak.

A tervezett közkert alaprajza egy nyitott könyv egyetlen lapját sugallja, a sorokba rendezett utakkal, támfalakkal, sávokban tervezett növénykiültetéssel és a sétányon továbbfutó betoncsíkokkal.

A terepből ritmikusan kiemelkedő támfalak maguk is egy-egy könyvet szimbolizálnak, melynek "gerincén", mint ahogy a könyvek borítóján is, egy-egy könyvcímet vagy idézetet olvashatunk az írótól.

Felülről nézve a tér mint egy könyv jelenik meg, tehát már egy kész irodalmi művet szimbolizál, ám oldalról, szemmagasságból szemlélve a festett, írható felületek és a változatos lejtésű, geometriájú támfalaknak köszönhetően a tér képe folyamatosan változik.

Tapody Katalin, az önkormányzat sajtósa az InfoRádiónak elmondta, a győztes csapattal az önkormányzat hamarosan szerződik, miután néhány apró változtatást átbeszéltek a felek - például néhány fontos közművi szempont erősebb a győztes által korábban megismertnél, úgyhogy össze kell csiszolni a lehetőségeket az álmokkal. A tervek véglegesítését közbeszerzés követi, 70 millió forint áll rendelkezésre, az új tér (kert) 2019 őszére elkészülhet.

Nyitókép: Police.hu

Kapcsolódó hang

Megújul a Kosztolányi környéke
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018