INFORÁDIÓ 
2019. május 21. kedd
Konstantin

napinfó

hírek

inforádió

A Tudományos Akadémia arra kéri az innovációs minisztert, hogy ne tartsa vissza az akadémiai kutatóhálózat finanszírozását - a nap hírei

Infostart / InfoRádió

10 milliárd forintos pályázat indult a szülészetek fejlesztésére. Újabb megmozdulásokra készülnek Franciaországban a sárgamellényesek, csaknem 90 ezer rendőrt mozgósítanak.

A Magyar Tudományos Akadémia arra kéri az innovációs minisztert, hogy ne tartsa vissza az akadémiai kutatóhálózat 2019. első negyedévi finanszírozását. Lovász László elnök a köztestület rendkívül közgyűlése után arról beszélt, hogy a miniszter jelenleg a pénz mintegy felét, a béreken felüli, dologi kiadásokra fordítható összeget visszatartja a minisztérium és az akadémia közötti teljes megállapodás megszületéséig. Előzőleg az innovációs miniszter arról beszélt, hogy a kormány biztosítani fogja a kutatóintézetekben dolgozók bérét mindaddig, amíg az új struktúra létre nem jön. Palkovics László ugyanakkor nem ment el a rendkívüli közgyűlésre, mert úgy értékelte, hogy olyan anyagok kerültek a testület elé, amelyek méltatlanok az akadémiához.

Emberségesebbé, nyugodtabbá kívánja tenni a szülés feltételeit az egészségügyi kormányzat, ezért jelentős fejlesztések kezdődtek a hazai intézményekben - hangsúlyozta az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkár. Csányi Endre Péter a fővárosban zajló nemzetközi szülészeti konferencián közölte, hogy a stratégiai cél a családbarát szülészetek meghonosítása. A komplex szakmai és infrastrukturális fejlesztésre a 2018-2020 közötti időszakra 10 milliárd forintos pályázat indult.

Megkezdődtek a jövő évi bértárgyalások a BKV-nál. Bolla Tibor, a cég elnök-vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a cél egy gyors és átfogó megállapodás elfogadása, ami továbbra is stabilitást biztosít a BKV dolgozói számára. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet korábban azt közölte, hogy 15 százalékos béremelést tart szükségesnek.

A magyarországi bérek emelkedése nem veti vissza a külföldi cégek beruházásait - derült ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara felméréséből. Dirk Wölfer, a testület kommunikációs osztályvezetője közölte: az érintett cégek jövőre az ideihez hasonló, 6-8 százalékos béremelésre számítanak Magyarországon. Hozzátette: Magyarország még mindig az egyik legvonzóbb befektetési célpont a munkaerőköltség alapján az Európai Unióban.

December közepétől országszerte előfizethető lesz a szupergyors mobilinternet csomag a mobilszolgáltatóknál. Kara Ákos infokommunikációs államtitkár elmondta: a „SZIP Mobil" mindhárom szolgáltató 4G hálózatán nyújt kiemelkedő minőségű, a vezetékes szolgáltatás színvonalát megközelítő, másodpercenként 30 megabit sebességű vezeték nélküli internetet. A SZIP Mobil szolgáltatás tartalma szolgáltatónként eltérhet, de díja nem haladhatja meg a 10.990 forintot.

A magyar külügyminiszter szerint az ENSZ ugyanazt a hibát fogja elkövetni globális migrációs csomagjával, mint az Európai Unió a kötelező migránsbetelepítési kvótáival. Szijjártó Péter az EBESZ külügyminiszteri tanácsának milánói ülésén azt mondta: az ENSZ hazug módon a migrációnak csakis a jó oldalát domborítja ki, míg a biztonsági kockázatokra nem tér ki.

Nagy többséggel támogatásáról biztosította az ENSZ migrációs csomagját a belga parlament. A kormánykoalícióban részt vevő Új Flamand Szövetség nevű flamand párt a dokumentum aláírása ellen szavazott. A rigai parlament ugyanakkor elutasította az ENSZ globális migrációs csomagját. Lettország lehet az egyedüli a három balti ország közül, amely esetleg nem csatlakozik a migrációs csomaghoz.

Még soha nem volt ennyire európai tétje az európai parlamenti választásoknak - véli Balog Zoltán. Az emberi erőforrások korábbi minisztere az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt, hogy egyre több országban látják, hogy ez most arról szól, hogy merre megy az unió, így nagyobb hangsúlyt kapnak az európai témák a kampányban és a voksoláskor is. Úgy vélte, hogy az erős nemzetek Európája lehet igazán sikeres a világpolitikában.

Bizalmatlansági indítványt terjeszt be a francia kormány ellen hétfőn három baloldali ellenzéki párt - jelentette be a szocialisták főtitkára. A hatályos francia törvények szerint a bizalmatlansági indítvány benyújtását a képviselők legalább tíz százaléka kezdeményezheti, vagyis 58 képviselő kell hozzá. Közben az üzemanyagadó emelése miatt tiltakozó sárgamellényesek szombatra újabb tüntetést szerveznek, amelyre a rendőrség rendkívüli intézkedésekkel készül, országszerte 89 ezer biztonságit mozgósítanak.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018