eur:
393.54
usd:
364.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Schöpflin György EP-képviselő méltatja Széll Tamás séfet, akinek átadta az Európai Polgár Díjat a budapesti Európa Ponton 2017. szeptember 15-én. Széll Tamás az idei Bocuse dOr szakácsverseny világdöntőjének negyedik helyén végzett.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Schöpflin György: a Néppárt elfogadta Orbán Viktor álláspontját

Alkotmányos válság alakulhat ki Nagy-Britanniában a brexit miatt – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Schöpflin György. Az Európai Néppárt kiáll Orbán Viktor mellett, és a Fidesz nem hagyja el a pártcsaládot – véli a párt európai parlamenti képviselője, aki a pártcsaládon belüli feszültségekről is beszélt.

Schöpflin György kizártnak tartja, hogy lesz még egy népszavazás a brexitről Nagy-Britanniában. A politikus azt mondta: nagy feszültségekre lehet számítani az Egyesült Királyságban.

„Valamikor ki fog éleződni az alkotmányos válság az Egyesült Királyságban”

– fogalmazott az európai parlamenti képviselő, aki szerint belső feszültséget okozhat Észak-Írország, Wales és Skócia – London által nem respektált – autonómiatörekvése.

A politikus szerint Észak-Írország kérdését csak úgy lehet megoldani, hogy az bennmarad a vámunióban, miközben azt állítják, hogy ez nem lesz így. „Ez egy félig föderális rendszer, bonyolult. Valamennyire Észak-Írország bent marad az Európai Unióban, de mindenki úgy csinál, mintha nem így lenne” – fogalmazott, hozzátéve: az Ír-szigeten már most is van ellenőrzés.

Schöpflin György úgy vélte, hogy még idén létrejön valamilyen megállapodás a brit kilépésről. Az optimisták szerint ez már novemberben meglesz, a pesszimisták azonban egyáltalán nem várnak egyezséget, a középutasok pedig decemberi határidővel számolnak.

Nagy-Britanniát összességében megingathatja a kilépés, főleg akkor, ha nem találnak megoldást Skóciával, Észak-Írországgal vagy Wales-szel

– hangsúlyozta az európai parlamenti képviselő.

Orbán Viktor a fekete bárány

Az Európai Néppárt kiáll a magyar miniszterelnök mellett, a Fidesz nem kerül ki a pártcsaládból, és a Néppárt kampányába száll be – jelentette ki Schöpflin György. „Volt egy néppárti csúcstalálkozó, ahol

meghallgatták Orbán Viktort, és úgy döntöttek, elfogadják, hogy az, amit ő mond, a néppárti kereteken belül van”

– tájékoztatott a képviselő, hozzátéve: Joseph Daul, a párt elnöke úgy vélekedett, hogy minden családnak megvan a fekete báránya, akit jobb bent tartani.

A fideszes politikus szerint a következő időszak az unióban a gazdasági és migrációs kérdések mellett Európa jövőjéről is fog szólni. Ebben a témában az Európai Néppárton belül is ellentétes álláspontok alakultak ki, így akár szakadás is lehet a pártban. Az európai parlamenti képviselő azt is lehetségesnek tartja, hogy Emmanuel Macron megpróbálja a pártcsalád baloldali szárnyát magához csábítani.

Schöpflin György szerint létezik egy politikai ellentét a francia elnök és Orbán Viktor miniszterelnök között. Ezt viszont a Néppártban el is lehet fogadni, mivel az egy sokoldalú csoport. A pártcsaládban megfér egymás mellett a skála két véglete: az integrációbarát liberálisok és az erős tagállamokban hívők, ide sorolta a Fideszt is.

A következő uniós költségvetésről a képviselő azt mondta, hogy Magyarország mindenképp kevesebb pénzt fog kapni, ennek legfőbb oka az, hogy – a többi között a brit kilépés miatt - összességében kevesebb pénze van az uniónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×