INFORÁDIÓ 
2020. május 27. szerda
Hella

patkány

budapest

irtás

bajomi dániel

Vándorpatkány (Rattus norvegicus) a Fővárosi Állat- és Növénykert Varázshegy kiállításán 2013. április 25-én. Itt az érdeklődők a rágcsálók csatorna élőhely bemutatóján bepillanthatnak föld alatti világukba.

Pesti patkánypánik: amikor már az irtószer sem segít

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

Jelentősen megnőtt az elmúlt hónapokban a patkányok száma Budapesten, és a rágcsálók egyes területeken akár ellenállókká is válhatnak bizonyos szerekre, ami megnehezíti a mentesítést. 

Bajomi Dániel, a Magyar Kártevőirtók Országos Szövetségének elnöke az InfoRádióban arról beszélt, hogy az irtószerekkel szemben rezisztens patkányok ellen csak úgy lehet védekezni, ha első körben megfelelő vizsgálatokkal be lehet bizonyítani, hogy adott területen fennáll a rezisztencia az állatokban.

"Ez a jelenség elszórtan jelentkezik, nincs olyan, hogy mondjuk a teljes budai vagy pesti oldalon ellenállókká váltak a patkányok. Ahol viszont ez bizonyíthatóan előfordul, ott más irtószert kell használni és sokkal gyakrabban" - mondta Bajomi Dániel. A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a városban a szemét segíti a patkányok elszaporodását. Gondot okoz, hogy megnövekedett a turistaforgalom, és a szemétgyűjtő helyeket naponta többször kellene üríteni. Ezenkívül gyakran előfordul, hogy a szelektív gyűjtőhelyekhez is leraknak hulladékot, ez is kedvez a patkányoknak.

A szakértő elmondta, a kereskedelemben nagyon sok patkányirtószert lehet vásárolni, és egy kisebb területen, egy családi házban egyedileg is lehet védekezni.

"Megfelelő eredményt lehet elérni ideig-óráig, de csak akkor van valódi eredmény, ha nemcsak egy házban védekeznek, hanem az egész környéket egyszerre irtják vagy mentesítik" - mondta a Magyar Kártevőirtók Országos Szövetségének elnöke. Ugyanakkor közterületre nem tanácsos egyénileg kitenni irtószert, mert megvan a veszélye, hogy gyerekek, kutyák, macskák vagy madarak is hozzáférnek, és így több kárt okoznak, mint amennyi hasznot hoznak.

Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Attila

Kapcsolódó hang

Patkányok a fővárosban
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018