eur:
393.86
usd:
368.6
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Gépjárművek tartanak Pestről Budára a Rákóczi hídon. Ellenkező irányba halad a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 1-es vonalán közlekedő egyik modern CAF villamosa. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Elmesélte, hogyan élte meg a támadást a nő, akit combon szúrtak a villamoson

Nem fertőződött meg az a négygyermekes nő, akit szeptember 10-én egy vélhetően bekábítószerezett férfi injekciós tűvel combon szúrt Budapesten, az 1-es villamoson. A 44 éves Rosta Anita az InfoRádiónak adott interjúban elmondta: a pánikrohamai miatt kezelésre szorul.

A rendőrség időközben elfogta a tettest. A drogos állapotban tűvel szúró 29 éves S. Kálmán szabadlábon védekezik. A megszúrt nő pedig szervezne egy fórumot is, amelyen a hasonló traumákon átesett áldozatok a rendkívüli esetek minden tanulságát kibeszélhetnék.

Kijött a hepatitis-, az AIDS- és a szifilisz-teszt eredménye is, mind negatív - mondta Rosta Anita az InfoRádiónak nyilatkozva. Két hét múlva vár még rá egy kontrollellenőrzés, valamint azt is kiderítik, hogy került-e valamilyen baktérium a szervezetébe a tűről.

"Fizikálisan nincs bajom, de lelkileg igen. Másnap beteg lettem, és különféle tüneteim jelentek meg, például napokig nem tudtam enni".

A szúrás után elsőre szinte elhinni sem tudta, hogy ilyesmi megtörténhet, és annyira felfoghatatlannak tűnt számára az eset, hogy akkor rendőrt sem tudott hívni. "Utána felmerült még az a kérdés, hogy miért pont velem? Majd pedig az, hogy egyáltalán miért és hogyan történhet meg, hogy valaki egy másik ember életével és egészségével szórakozzon?"

Rosta Anita szerint egyértelmű volt számára is, hogy ez a támadás nem ellene szólt. "A férfi olyan idegállapotban volt, ami miatt ütötte-csapkodta a környezetét, és én rosszkor voltam rossz helyen". Az ilyen támadás részben kivédhetetlen, hiszen muszáj használni a tömegközlekedést - jegyezte meg. Tanulságként azt vonta le, hogy bár eddig közlekedéskor hajlamos volt nem figyelni a környezetére és elmerülni a saját világában, ezentúl jobban fog figyelni.

"Nyitottabb szemmel járok és hasonló esetben jobban megfigyelem, mi történik.

Talán a reakcióm lesz más: nem ijedek meg és nem kételkedek abban, hogy mi történt, hanem ott és akkor tisztázzuk az ügyet. Inkább tévedjek, mint hogy még egyszer egy ilyen egy hónapos tortúrán végigmenjek". Hozzátette: továbbra is használja BKV járatait, de útvonalának megváltoztatásával elkerüli az 1-es villamost.

Az eset óta előfordul, hogy ha többen vannak egy tömegközlekedési eszközön, akkor pánikrohamot kap és leszáll.

Segítséget is kért, mert - bár nincs egyedül a bajban - úgy érzi, hogy egyedül nem tudja feldolgozni a traumát. Az első lépcsőfok az, hogy bebizonyosodott, hogy nem beteg, de szüksége lenne egy jó módszerre ahhoz, hogy túljusson az eseten - fejtette ki az interjúban.

Sokszor kérdezik tőle, hogy miként élte meg az esetet és hogyan dolgozza fel. A beszélgetésekből az derült ki számára, hogy érdemes lenne egy fórumot létrehozni, ahol az emberek tanácsot adhatnának egymásnak, miként dolgozták fel az ehhez hasonló traumáikat. Sokan ugyanis azt sem tudják, hova forduljanak - mondta Rosta Anita.

A szurkáló férfi elfogásáról egyébként felvételt tett közzé a Budapesti Polgárőrség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×