INFORÁDIÓ 
2019. május 23. csütörtök
Dezső

nyugdíj

ksh

infláció

nyugdíjas

A kedd fontos nap lesz a nyugdíjasoknak - kiderül, miért

A kedd fontos nap lesz a nyugdíjasoknak - kiderül, miért

Infostart

Kedden hozza nyilvánosságra a statisztikai hivatal az augusztusi inflációs adatot, abból kiderül, mennyi plusz járandóságot kaphatnak novemberben a nyugdíjasok.

Amennyiben a gazdaság gyorsabban növekszik 3,5 százaléknál, illetve a fogyasztói árak meghaladják az év eleji nyugdíjemelés mértékét, az állam prémiumot és kiegészítést fizet az arra jogosultaknak, amely novemberben érkezik meg a szokásos nyugdíjjal együtt - írja az Mfor.hu.

Az viszont most

kedden derül ki, hogy jár-e, és ha igen, mekkora összegű extra pénz.

A törvény azt mondja ki, hogy az év első nyolc hónapjának tényadatai alapján kell kiszámolni a nyugdíjkiegészítés összegét. Ennek birtokában

a kormány ősz derekán, október végén rendelkezik arról - tavaly legalábbis így tett -, hogy mennyi legyen a rendes nyugdíjon felüli összeg.

Az augusztusi inflációról szóló hivatalos adatot szeptember 11-én, kedden publikálja a Központi Statisztikai Hivatal. Ebből már ki lehet kalkulálni az egész éves várható inflációt.

Tavaly járt kiegészítés az időseknek, csakhogy idén más a helyzet, az inflációs folyamatok ugyanis nem abba az irányba tartanak, hogy az idősek kiegészítésre számíthassanak.

A KSH január és július között 2,5 százalékos átlagos fogyasztói ár-indexet mért, a külön a nyugdíjasok kosarára számolt mutató pedig még ennél is alacsonyabb, 2,45 százalék lett.

A nyugdíjasok év elején három százalékos emelésben részesültek. S bár az elemzők szerint a nyár végi, ősz eleji hónapokban három százalék - vagyis az inflációs cél - felett maradhat az árromlás havi mértéke, az egész évre átlagosan 2,8 százalékos inflációra számítanak a szakemberek.

A jogszabály szerint amennyiben a fogyasztói árak növekedésének mértéke legalább egy százalékponttal meghaladja az év eleji nyugdíjemelés mértékét, akkor visszamenőleges hatállyal kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani.

Ha ennél kisebb az eltérés, akkor novemberben egy összegben kapják meg a különbözetet az idősek.

Amennyiben a nyugdíjas kosár szerint számolt infláció magasabb lenne, akkor ezt kell figyelembe venni, Azonban az elmúlt hónapok folyamatai alapján erre nem érdemes számítani.

Ahhoz, hogy az év eleji három százalékos nyugdíjemeléssel szemben legalább egy százalékponttal magasabb legyen az éves infláció, augusztus és december között átlagosan havi 3,6 százalékos inflációra lenne szükség, ezt viszont nem tartják valószínűnek a szakértők.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018