eur:
397.8
usd:
372.47
bux:
70519.86
2024. június 21. péntek Alajos, Leila
Nyitókép: Pixabay

Újabb információk a gyenesdiási villámcsapás súlyos sérültjéről

Két nőt már hazaengedtek a pénteki, gyenesdiási villámcsapás sérültjei közül, egy középkorú asszony azonban a hírek szerint még mindig válságos állapotban van.

A beteg állapotáról a család kérésére a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház nem adhat felvilágosítást. Az egyetlen férfi sérült állapota ugyanakkor kielégítő - közölte az InfoRádióval a Keszthelyi Kórház főigazgatója.

A harmadik beteget a szakma szabályai szerint áthelyezték a megyei kórház kardiológiájára, az információk szerint jól van

- tette hozzá Kvarda Attila, a Kórház főigazgatója.

A főigazgató azt is elmondta, hogy a hazaengedtek közül az egyik hölgy koponyasérülést, a másik hölgy villámcsapás következtében áramütéses sérülést szenvedett, de nem volt olyan súlyos az állapota.

"Sem a keringési rendszere, sem a szívműködése, sem egyéb életfunkciói olyan mértékben nem károsodtak, hogy hosszabb ideig kellett volna bent tartózkodnia a kórházban. A két hölgy beteg nem szorul utókezelésre" - állapította meg Kvarda Attila.

A harmadik beteg kardiológiai kontrollra szorul majd, ahol azt vizsgálják, hogy az áramütés következtében felléphetnek-e késői szövődmények.

Hogy történhetett az eset?

A vihar jelentős mennyiségű esővel párosult és az esőzés következtében hatalmas villámok csaptak le strandolókra, akik a heves eső elől a fa alá húzódtak be. Mivel a villám köztudottan a fák közelébe csap le, így alkulhatott ki a baleset.

Milyen sérüléseket okozhat a villámcsapás?

Kvarda Attila szerint

a villámcsapást áramütésnek kell felfogni, így ahol az áram bemegy a testbe, majd kimegy a testből, ott okoz sérüléseket, bőrsérülést, és a felszínen lévő izmokban égési sérülést okozhat.

"Mivel keresztül megy a testen, mindazon szerveinket amelyeknek idegrendszeri alapja van a működésre, vagy saját idegképző rendszere van - mint a szívnek -, ezeket a szerveket nagymértékben károsíthatja, hiszen egy olyan idegen anyag jut a szervezetbe, amely a normál ingerképzést, és a normál ingerületképzést negatív mértékben befolyásolja" - magyarázta a kórház főigazgatója.

Felépülési folyamat

Villámcsapás után a beteg szövődménymentesen tud felépülni, ennél az esetnél is reménykednek a teljes gyógyulásban. Előfordulhat, hogy ingerképzési zavarok a későbbiekben is jelentkezhetnek, ezért kell a súlyos sérülteknek megfelelő kontrollvizsgálatokon megfelelő gyakorisággal részt vennie - összegezte Kvarda Attila.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A szlovák egészségügyi kormánybiztos szerint nem is volt Covid-járvány

A szlovák egészségügyi kormánybiztos szerint nem is volt Covid-járvány

Komoly nemzetközi problémát okozhat Szlovákiának, hogy június elején – a világon egyedüli államként – nem csatlakozott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályaihoz. A Szlovákiát képviselő Peter Kotlár a pozsonyi parlament egészségügy bizottsági ülésén azt mondta, hogy ő csak az „emberi jogokat és az ország szuverenitását” védte azzal, hogy elutasították a dokumentum alkalmazását. Kotlár azt is megismételte, hogy Szlovákiában egyébként sem volt covid-járvány.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.21. péntek, 18:00
Ferencz Orsolya
űrkutatásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×