eur:
394.11
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszterjelölt érkezik kinevezés előtti meghallgatására az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülésére az Országgyűlés Irodaházában 2018. május 14-én.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Palkovics László: új munkamegosztás lesz az állami vállalatok irányításában

Elválasztja egymástól az új kormány az állami vállalatok tulajdonosi joggyakorlását és e cégek szolgáltatásainak megrendelői oldalát - mutatott rá Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

A kormányzaton belüli munka- és feladatmegosztásról is beszélt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Mint elmondta, az energiapolitikáért ő felel mostantól, kivéve egy fontos elemet, a Paks II beruházást, amelynek felelőse továbbra is Süli János miniszter, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Bártfai-Mager Andrea pedig a vállalatokkal fog foglalkozni.

"Változni fog a viszony. A miniszter asszonynak az a feladata, hogy a magyar állami vagyont, ebbe beleértve a vállalatokat is, optimálisan irányítsa.

Az innovációs és technológiai minisztériumnak pedig az a feladata, hogy a fogyasztók érdekében megrendelőként lépjen fel az állami vállalatokkal szemben, és számon kérje a teljesítményt"

- mondta Palkovics László, és hozzátette, az irányítás módja nagyon egyszerű: az ITM mint megrendelő szerződést köt valamelyik állami vállalattal, és utána számon kéri, hogy ebből mit teljesített. A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek pedig az a feladata, hogy ezt az állami vállalatot az optimális működési feltételek között irányítsa.

"Ez újfajta munkamegosztást jelent. Ennek persze van számos feltétele, a szerződéseket újra kell írni, mérhetővé kell tenni a vállaltok teljesítményét" - mondta az innovációs és technológiai miniszter, és példaként a közösségi közlekedést említette, ahol ő rendeli meg a szolgáltatást, de az ezt végrehajtó vállalatok - Volán, MÁV - irányítása már a fejlesztési miniszter dolga. A teljesítés számonkérése viszont ismét az innovációs és technológiai miniszter feladata.

"Kettős viszony lesz, egyértelműen elválik a tulajdonosi és a megrendelői szerep, ugyanakkor mindketten ugyanannak a kormánynak a tagjai vagyunk"

- mondta Palkovics László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×