eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 1. péntek Albin
Speedmarathon nemzetközi akció.
Nyitókép: MTI

Jön a nagy rendőrségi akció, bárki javasolhat traffipax-helyszínt

Ismét 24 órás európai sebesség ellenőrzési akcióhoz csatlakozott a magyar rendőrség. Az idei Speedmarathon május 14-én reggel hat órakor kezdődik. A sebességmérő pontok helyszíneire az állampolgárok tehetnek javaslatot.


A statisztikák alapján a balesetek 30 százaléka sebességtúllépés miatt történik, ez nagyon nagy szám, és a gyorshajtást a "közutak legfőbb gyilkosának" is szokták nevezni - mondta az InfoRádiónak Berzai Zsolt, az Országos Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Osztályának vezetője. Hozzátette: az akcióval tudatosítani szeretnék a sebességtúllépés veszélyességét.

A helyszínekre a javaslatokat az illetékes rendőr-főkapitányságok április 17-től május 3-ig az erre a célra létrehozott e-mail címekre várják.

A fővárosban a speedmarathon@budapest.police.hu címre lehet küldeni a helyszín javaslatokat. A megyékben a Budapest szó helyett az adott megye nevét, több név összetételéből álló megye esetén az első nevet kell feltüntetni. Például Győr-Moson-Sopron megyében speedmarathon@gyor.police.hu címen várja a rendőrség a javaslatokat.

Ellnőrzésre a fővárosban és valamennyi megyében számítani kell,

a helyszínek száma az államolgári javaslatoktól függ, bár mindegyiknek nem tudnak majd eleget tenni, ezeket elemzik. Berzai Zsolt szerint valamennyi működőképes sebességellenőrző készüléket bevetik a rendőrök, akik nagyjából 2-3 órát lesznek egy helyszínen, hogy mérjék a közlekedők sebességét.

A megyei rendőr-főkapitányságok május 11-ig jelölik ki a pontos helyszíneket és időpontokat, amelyről tájékoztatják a nyilvánosságot. Az akcióra a javaslatot beküldők közül megyénként tíz-tíz embert hívnak meg, akiket e-mailben értesítenek a részletekről.

A rendőrségi vezető közölte azt is, hogy az elmúlt két év tapasztalata alapján

a Speedmarathon napján nem történt halálos kimenetelű baleset az ország közútjain.

A kampány idején az ellenőrzött járművezetők 95 százaléka az előírásoknak megfelelően választotta meg haladási sebességét.

A kampány ötlete Németországból származik, ahol hat évvel ezelőtt az egyik szövetségi állam lakosait kérték meg a hatóság munkatársai, hogy szavazzanak arra a helyre, ahol sebességellenőrzést szeretnének. A német ötlet nemzetközileg nagy tetszést aratott, és azóta minden évben valamennyi TISPOL (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) tagállam alkalmazza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Március elsejétől kell alkalmazni Magyarországon az új idegenrendészeti szabályrendszert, amely január elején lépett hatályba. A törvény célja az, hogy migránsok még vendégmunkásként se érkezhessenek hazánkba, akik pedig itt vannak, azok ne vehessék el a magyarok munkáját.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×