eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Tarolnak a magyarok az elitegyetemes jelentkezéseknél

Tarolnak a magyarok az elitegyetemes jelentkezéseknél

A világ legjobb felsőoktatási intézményei közül az oxfordi és a cambridge-i egyetemre Kelet-Közép-Európából az elmúlt 3 év alatt már Magyarországról került be a legtöbb diák, összesen 137-en, derült ki a Milestone Intézet kutatásából.

Greskovits György, az intézet oktatási programvezetője az InfoRádióban elmondta, a magyar diákok mindig az élmezőnyben voltak, de 2015-ben kerültek az élre.

Magyarországról többen tanulnak az előbb említett elitegyetemeken, mint ahányan Ausztriából, Csehországból és Szlovákiából jutottak be összesen.

A magyarok sikeraránya is kiváló, mert a jelentkező magyar diákok 26 százaléka tudott bekerülni az oxfordi és a cambridge-i intézménybe. 2018-ban a Milestone Intézetből 33-an kerültek be az elitegyetemekre.

A magyar tanulók körében a szigetország egyetem szakjai közül idén a társadalomtudomány, a természettudomány, a matematika volt a legnépszerűbb, illetve a kevésbé népszerűbbek közé tartozik a humán és a bölcsész terület. Ez a magyar oktatás adottságait is tükrözi.

Greskovits György elmondta, az elitegyetemekre bekerült diákoknak a 2/3-a a legjobb 10 középiskolából érkezett. Budapestről

  • a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumból,
  • a ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnáziumból,
  • illetve az Eötvös József Gimnáziumból.

A bekerült diákok 1/3-a pedig vidéki iskolákból, így például a veszprémi Lovassy László Gimnáziumból került ki - innen ráadásul az orvosképzésbe került be valaki, ami rendkívül ritka. A programvezető kiemelte,

nem csak a legjobb középiskolákból érkező diákok kerültek be a legjobb egyetemekre,

ezért is érdemes lenne jobban odafigyelni a magyar oktatásban rejlő potenciálra.

A 2010-ben alapított budapesti Milestone Intézet célja, hogy külföldi tanulmányi pályájukon elindítsa, majd hazahozza a tehetséges magyar diákokat.

Az intézet ehhez egy személyre szabott, négyéves mentorprogramot alakított ki, amelyre felvételivel lehet bekerülni. 

A diákok legkorábban a középiskola 9. évfolyamán csatlakozhatnak a programhoz. A költéstérítéses és kizárólag angol nyelven zajló oktatási programot a diákok középiskolai tanulmányaik mellett végzik, amelynek során rendszeresen kapcsolatot tartanak a mentorukkal és a programban résztvevő többi diákkal is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×