eur:
392.52
usd:
365.91
bux:
66754.7
2024. április 25. csütörtök Márk

2019-től működhet az új alaptanterv

November végére elkészül az új nemzeti alaptanterv koncepciója, és az oktatási államtitkár erről hajlandó nyilvánosan is vitázni a szakmai képviseletekkel. Az új tantervvel párhuzamosan az oktatási államtitkár támogatná a kötelező középiskolai felvételi bevezetését is.

Ismeret- és tevékenységközpontú oktatás helyett gyermekközpontú oktatásra van szükség – mondta korábban a Magyar Tudományos Akadémia Közoktatási Elnöki Bizottságának elnöke. Csépe Valéria szerint a gyerekek komplex fejlődésének tükrében kell meghatározni a tartalmi kereteket és az oktatás eszközeit, módszereit.

Az akadémikus vezeti a Köznevelési Kerekasztal tartalomfejlesztésért és módszertanért felelős munkacsoportját, amely éve eleje óta dolgozik az új Nemzeti Alaptanterv koncepcióján.

Ez egy rugalmas, jól tervezhető, az iskolában a helyi igényekhez is alakítható kerettantervekből levezetett rendszer, amelynek egyik alapja egy külön szemléletmódot igényel, ez a kisiskolások nevelése.”

Ezeket az alapvetéseket még egy júniusi sajtótájékoztatón összegezte Csépe Valéria. Palkovics László oktatási államtitkár most arról beszélt, hogy november végére elkészül az új NAT koncepciója, amely az eddigieknél kötetlenebb rendszerre épül. A szakértők alapvetően négyévenként meghatározott standardokban gondolkodnak, és az érettségi követelményekből kiindulva fejtik vissza az elvárásokat egészen az alsó tagozatos oktatásig.

Az államtitkár azt mondta: november végén, a koncepció elkészülte után áll a nyilvános viták és konzultációk elébe. A tervek szerint 2019-től oktathatnak majd az új NAT szerint az iskolákban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×