eur:
389.5
usd:
361.74
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Újévi ajándék lesz az okos traffipax?

Már kiépült a rendőrség intelligens kamerahálózata, amelyet egyelőre csak kísérleti üzemben, sebességmérésre használnak. A rendszerre 14,5 milliárd forintot költött a rendőrség.

2007 és 2013 között folyamatosan csökkent a személyi sérüléses balesetek száma Magyarországon, azonban 2014-ben több mint 5,9 százalékkal emelkedett. Idén eddig 579 ember halt meg a közutakon.

Az Országos Rendőr-főkapitány helyettese, Halmosi Zsolt az úgynevezett Közúti Intelligens Kamerahálózat projektzáró rendezvényen arról beszélt, hogy a legtöbb közúti baleset 1990-ben történt Magyarországon: akkor több mint 2400 ember halt meg.

Az év első kilenc hónapjában egyébként több, mint 4 ezer gyorshajtás miatt indult eljárás, de gyakori volt a szabályszegés, az elsőbbségi jog meg nem adása, valamint a kanyarodásról és a követési távolságról szóló szabályok megszegése is.

"Az Európai Unió II. Fehér Könyvének célkitűzése az volt, hogy a 2010-es számadatokhoz képest 2020-ban 40 százalékkal csökkenjen a közlekedési balesetekben meghalt személyek száma. Komoly erőfeszítéseket kell tennünk, hogy 2020-ra Magyarország közútjain 370-nél több ember ne halljon meg közlekedési baleset következtében. Novemberig Magyarország közúti hálózatán 579-en vesztették életüket" - hangsúlyozta Halmosi Zsolt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője arról beszélt, hogy a változtatható helyű, valamint fix telepítésű eszközök beszerzése megtörtént. Ez utóbbiakból 365 darabot vásárolt a rendőrség, amelyeket 134 útszakaszhoz telepítettek.

A mobil eszközökből 160 darabot szereztek be. Ez az eszköz 600 méterig képes bemérni a jármű sebességét, ezen kívül éjjel is jól olvashatóvá teszi a rendszámot.

A rendőrség még 26 darab nagy teljesítményű személygépkocsit is forgalomba helyezett, hogy a külföldi jogsértőkkel szemben hatékonyabb legyen a fellépés - mondta Óberling József.

"Azt gondoljuk, hogy ennek a rendszernek az alkalmazásával a rendőri kapacitásainkból is felszabadul valamennyi és olyan ellenőrzési feladatokat is végezhetünk, amelyekre most kapacitás híján kevesebb energia jut. Külföldi járművekkel elkövetett jogsértésekre is kicsivel nagyobb hangsúlyt kívánunk fektetni a korábbiaknál, hiszen őket az objektív felelősség alapján automatikusan nem érjük el. Ezért beszereztünk 26 nagy teljesítményű szolgálati gépkocsit, amelyekbe informatikai eszközöket is beépítettünk. Ennek az a célja, hogy a fix vagy mobil telepítésű eszközeinkkel rögzített jogsértések esetén ezekkel a járművekkel a szabályszegést elkövető járműveket utol tudjuk érni, meg tudjuk állítani, és ha szükséges, vagy lehetőség van rá, a helyszínen az eljárást velük szemben le is tudjuk folytatni. Ezekben a gépkocsikban nyomtató is található" - számolt be Óberling József.

A rendszer rögzített kamerái még nem működnek üzemszerűen, így szabályszegés esetén büntetés sem várható. A hordozható eszközöket viszont már használja a rendőrség. Azt egyelőre nem tudni, hogy a fix kamerákat mikortól élesítik, erről a rendőrség előtte tájékoztatni fogja az állampolgárokat.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×