eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Orbán Viktor: Emberi hiba okozhatta a vörösiszap-katasztrófát

Orbán Viktor miniszterelnök a vörösiszap-katasztrófáról tartott sajtótájékoztatón elmondta: nincs sugárzásveszély a helyszínen, de a lakosok ne fogyasszanak a helyi élelmiszerekből. Arra kérte Pintér Sándort, hogy részletesen vizsgálja, vizsgáltassa ki mind a büntetőjogi, mind az anyagi felelősséget. A belügyminiszter a sajtótájékoztatón hozzátette: az ívóvízbázist nem érintette a zagytározóból kiömlött iszap.

A kormány a katasztrófa nyomán azonnal meghozta a szükséges lépéseket és vészhelyzetet hirdetett ki három megyében - mondta Orbán Viktor az Ajka közelében történt vörösiszap-katasztrófáról tartott sajtótájékoztatón.

A miniszterelnök hozzátette: az elkeseredés és a bizonytalanság érthető a helyszínen, pánikveszélyre van ok. Az állam embereinek higgadtnak kell maradniuk, feladatuk pedig az, hogy stabilizálják a helyzetet a helyszínen.

A kormányfő kiemelte, hogy a hadsereg és az ÁNTSZ laboratóriumában is ellenőrizték az iszapot, és azt találták, hogy nincs sugárzásveszély. Orbán Viktor azt tanácsolta az érintett lakosoknak, hogy ne fogyasszanak ottani élelmiszert, mert olyan szennyeződés lehet rajta, amely rendkívül veszélyes.

Orbán Viktor miniszterelnök arra kérte fel Pintér Sándor belügyminisztert, hogy részletesen vizsgálja, vizsgáltassa ki mind a büntetőjogi, mind az anyagi felelősséget az Ajka közelében történt iszapömlés ügyében.

A helyzet úgy áll, hogy nincs olyan információnk, amely szerint természeti okai lennének ennek a katasztrófának" - mondta a kormányfő a Kormányzati Koordinációs Bizottság ülése után, hozzátéve, hogy ha egy katasztrófának nincs természeti oka, akkor az emberek által okozottnak tartható. Élünk a gyanúperrel, hogy itt erről van szó - hangsúlyozta.

Pintér Sándor a sajtótájékoztatón az InfoRádió kérdésére elmondta: folyamatosan mérik a felszíni vizek szennyezettségét. A lúgtartalmuk magas, de hangsúlyozta: az ivóvízbázist nem érintette a katasztrófa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×