eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Mit tudhatunk a vörösiszap-tároló tulajdonosáról?

A magyar alumíniumipar 1995-ös privatizációjakor alapított társaság, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) meghatározó tulajdonosa Tolnay Lajos, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara korábbi elnöke, valamint Bakonyi Árpád. Ajkán speciális, nem kohászati célú timföld készül szinte kizárólag exportra.

A MAL Zrt.-t magyar magánszemélyek az alumíniumipar privatizációjának megkezdésekor, 1995-ben alapították. A privatizációs folyamat során fokozatosan a társaság tulajdonába kerültek az alumíniumiparhoz szorosan kapcsolódó vállalkozások, így résztulajdont szereztek a bakonyi bauxitbányában, és megvásárolták az ajkai timföldgyárat, illetve az inotai alumíniumkohót, ez utóbbit 2006-ban leállították. A társaság Romániában, Németországban, Szlovéniában, Boszniában és Montenegróban is jelen van.

A vállalat termékeinek 70-75 százalékát nyugat-európai országokba exportálja. A céginformáció adatai szerint 2008-ban a társaság értékesítésből származó nettó árbevétele 42,8 milliárd forint, míg a mérleg szerinti eredmény 194,5 millió forint volt.

A MAL által előállított speciális timföldet félvezetők, járólapok és csempék, mosóporok, műszerfalak, padlószőnyegek, szaniteráruk gyártása során, illetve a gyógyszer és kozmetikai iparban használják fel.

A most megsérült vörösiszap-tároló az 1943-ban alapított ajkai timföldgyárhoz tartozik. Az itt előállított nem kohászati célú timföld alapanyagát részben a magyarországi, részben pedig a boszniai saját tulajdonú bauxitbányákból, illetve montenegrói és boszniai társaságoktól szerzik be.

A társaság honlapján, a környezetvédelmi rovatban szűkszavúan mindössze azt írják: a cég elkötelezte magát a környezeti hatások minimalizálására, korszerű technológiák és berendezések szolgálják a vizek és a levegő tisztaságának védelmét. A tárolók eddig üzembiztosak voltak, szintén a cég honlapjának leírása szerint a tárolókhoz monitoring-rendszer kapcsolódik.

A MAL két meghatározó tulajdonosa Tolnay Lajos, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara korábbi elnöke, valamint Bakonyi Árpád és családja. A tősgyökeres veszprémi vegyészmérnök vezeti a balatonfűzfői Nitrokémiát. Egyik fia, Bakonyi Zoltán a MAL Zrt.-nél az alelnöki és egyben a cégvezetői pozíciót tölti be.

Tolnay és Bakonyi is szerepeltek a 100 leggazdagabb magyar listáján. Tavaly azt írták, hogy a társaságot érzékenyen érintette a válság, hiszen az ügyfeleket, az autógyárakat, gépipari üzemeket erősen érintette a visszaesés.

A csökkenő kereslet miatt a MAL drasztikus költségcsökkentést és rövidített munkaidőt vezetett be, így tudták elérni, hogy ne kelljen munkásokat elbocsátani. Tolnay Lajos a kiadvány szerkesztőinek úgy nyilatkozott, hogy 2010-re nézve már bizakodóbb.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×