eur:
393.72
usd:
369.32
bux:
65634.31
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Orbán Viktor: Nem lesznek csúcsminisztériumok!

A Miniszterelnökség lesz a miniszterelnök politikai központja. Ezt államtitkárként Varga Mihály vezeti majd - jelentette be Orbán Viktor. Nem lesz Miniszterelnöki Hivatal, nem lesznek csúcsminisztériumok, ez a kifejezés pontatlan. Orbán Viktor közölte, hogy Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes lesz, egyben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vezetésére kérte fel. A kormány többi tagját a leendő miniszterelnök nem nevezte meg.

A kormányalakítási munkálatok elindításával bízott meg a köztársasági elnök - mondta Orbán Viktor csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a nemzeti együttműködés rendszerébe rangkórság és kormányzati dáridó nem fér bele.

A Miniszterelnökség lesz a miniszterelnök politikai központja. Ezt államtitkárként Varga Mihály vezeti majd - jelentette be Orbán Viktor. Elmondta: nem lesz Miniszterelnöki Hivatal, nem lesznek csúcsminisztériumok, ez a kifejezés amúgy is pontatlan.

Navracsics lesz a kormányfő helyettese

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes lesz, egyben ő irányíthatja az új kormányban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot - jelentette be a Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltje. Hozzátette: a miniszterelnök-helyettesnek irányítási jogai lesznek, ezt az alkotmány módosításával kell megfogalmazni.

Új alapokra kell helyezni a miniszterelnök kapcsolatát a nyilvánossággal, a társadalommal, a sajtóval - fejtette ki Orbán Viktor.

Hangsúlyozta: a miniszterelnök nem az ország tulajdonosa, egy vállalat igazgatója, nem főnöke az embereknek, őt a közösség bízta meg. A miniszterelnökség szóvivője Szijjártó Péter lesz, ez a pozíció nem azonos a kormányszóvivői poszttal.

Hétfőn összeül a leendő kormány

Orbán Viktor szólt arról is, leendő kormánya miniszterei jövő hétfőn tartják első előkészítő megbeszélésüket a Parlamentben. A kormányában helyet foglalkozó tagok nem szakértők, hanem politikai vezetők, aki merik vállalni a felelősséget az adott területért. A "miniszterek szolgák", a köz szolgálai - tette hozzá.

A Fidesz elnöke szerint a minisztériumi struktúra átalakítása nem akadályozhatja a közigazgatási munkát. Semmilyen átszervezés nem kaphat elsőbbséget az érdemi munkával szemben; a munkának zavartalanul kell folytatódnia, ezt fogja kérni a leendő miniszterektől - fejtette ki.Főtanácsadó lesz Szapáry György

Szapáry György lesz az egyik főtanácsadó a Miniszterelnökségnél - jelentette be Orbán Viktor leendő kormányfő. A jegybank volt alelnöke a nemzetközi szervezetekkel való tárgyalásokban lesz "összekötő".

A Fidesz elnöke sajtótájékoztatón a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való tárgyalásokra vonatkozó kérdésére kifejtette: a nemzetközi szervezetekkel folytatandó tárgyalásoknál fontosnak tartja, hogy miközben majd a nemzetgazdasági minisztérium irányítja ezeket a tárgyalásokat, ha a szükség úgy hozza, közvetlen, személyes kapcsolatokon keresztül ő is részt vegyen ezeknek az alakításában, vagy háttérmunkát tudjon végezni. Szapáry György lesz az egyik olyan főtanácsadó, aki ebben az ügyben mellette fog dolgozni.

Orbán Viktor közölte azt is, az adótörvényeket a tervek szerint július 1-jei hatállyal módosítják.

Navracsics: Versenyképessé kell tenni az államot

Meg kell teremteni a professzionális, polgárközelibb, versenyképesebb közigazgatást, és vissza kell állítani a közbizalmat - emelte ki Navracsics Tibor. A leendő igazságügyi és közigazgatási miniszter azt mondta: a közigazgatásban dolgozó embereknek a közjó képviseletét kell életcéljuknak tartaniuk.

A miniszterelnök-helyettesnek jelölt politikus szerint az a cél, hogy az állam a közjót, az egész nemzet, a köztársaság minden polgárának érdekét szolgálja, hogy ne akadály, teher legyen, hanem segítség a hétköznapi életben. A bizalom megteremtésére szükség van, mert ez az állam egyik lételeme - tette hozzá.

Navracsics Tibor közölte: hatékony, olcsó és fegyelmezett államra van szükség, amire úgy gondolnak az emberek, hogy jól hasznosítja az adóforintokat.

Nem versenyképes az állam, ez pedig hátráltatja, hogy az ország erős legyen. Az államigazgatásnak segíteni kell ebben a folyamatban, magának is versenyképessé kell válnia - fejtette ki a leendő tárcavezető, aki azt ígérte, az államigazgatás rendszerét egyszerűbbé és áttekinthetőbbé teszik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Májusban kiderül, mennyire állnak készen a magyar cégek az AI használatára

Májusban kiderül, mennyire állnak készen a magyar cégek az AI használatára

Aki a digitális világban versenyképes vállalatot akar vezetni és felelősen gondolkodik, annak nem lehet kérdés, hogy meg kell teremteni az üzlet, a technológia és a jog közös nyelvét, egyszerűen kötelezővé vált, hogy ezek a területek tudjanak kommunikálni egymással. Mára annyira együtt mozognak és egymásra vannak utalva, hogy külön-külön lassan értelmezni sem lehet őket. A Digital Compliance by Design & Legaltech Konferencián 2024. május 8-án kiderül, hogy a hazai vállalatok mennyire mondhatók naprakésznek, kihasználják-e az innováció és azon belül is az MI lehetőségeit a vállalati versenyképesség növelése érdekében, és mit kell a vállalatvezetőknek a jogból és a technológiából esszenciálisan megérteniük ahhoz, hogy a tevékenységük jogszabálykövető módon történjen.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×