eur:
393.73
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Svédország kész közvetíteni Budapest és Pozsony között

Az Európai Uniótól is segítséget vár a kormány a szlovák államnyelvtörvény ügyében, holott az Európai Bizottság és több szakértő is felhívta a figyelmet, hogy a közösség általában nem szól bele két tagállama konfliktusába. Az uniót ebben a félévben felügyelő svéd elnökség hajlandó lenne közvetíteni a két fél között, az Európai Parlamentben pedig csak napirenden lehet tartani az ügyet.

Kétoldalú és nemzetközi mozgástere is van a magyar diplomáciának arra, hogy tiltakozzon a Sólyom László államfőt ért révkomáromi incidens miatt - véli a külügyminiszter. Balázs Péter külügyminiszter azt mondta, az Európai Unióhoz fordulnak a szlovák-magyar konfliktus miatt.

Az Európai Bizottság ugyan ilyen természetű problémával nem foglalkozik, hangsúlyozta a külügyminiszter, a tanács elnökét azonban tájékoztatta.

Az Európai Bizottság elzárkózását prognosztizáló külügyminiszteri vélemény beigazolódott, a testület nem foglalkozik az üggyel. Mindezt a bizottság egyik szóvivője mondta Brüsszelben a magyar-szlovák konfliktussal kapcsolatos újságírói kérdésre. Michael Mann azt mondta, kétoldalú ügyként tekintenek a problémára.

"Semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kaptunk még egyik féltől sem. Elvileg nincs idevonatkozó európai uniós jogszabály, ami szabályozza, hogy egy tagállam megtilthatja-e egy másik tagállam vezetőjének belépését az országba. Ez kétoldalú ügy, amibe az Európai Bizottság ebbe nem szól bele" - hangsúlyozta.

Lattmann Tamás nemzetközi jogász nem ért egyet Balázs Péterrel abban, hogy ne lehetne az EU bíróságához fordulni. Szerinte érdemes elgondolkozni azon, hogy Magyarország ne forduljon-e a közösségi jogi kötelezettségek megszegése miatt közösségi jogi bírói fórumhoz.

A külügyminiszter azt mondta, hogy az unió nem kerülhet meg egy olyan incidenst, amikor egy tagállam államfőjétől megtagadták a belépést egy másik tagállam területére. A svéd elnökség fel is ajánlotta, hogy közvetít a felek között.

A tárgyalás kimenetelétől függetlenül Budapest az Európai Parlamenthez is fordul. Balázs Péter szerint az EP egy olyan fórum, amelyen, ha felvetődik egy téma, akkor az sokáig az lesz.

Szlovákia továbbra is úgy véli, hiba nemzetközi porondra vinni az ügyet. Peter Weiss budapesti szlovák nagykövet szerint így olyan érzet támadhat, mintha a két ország maga nem tudná megoldani a konfliktust.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×