eur:
393.34
usd:
368.04
bux:
65940.02
2024. április 24. szerda György

Elárverezhetik a Szent Koronát?

A Fidesz továbbra is a magyar törvényekkel ellentétesnek tartja azt, hogy a kormány az Országgyűlés megkerülésével vett fel több milliárd eurós nemzetközi hitelt, veszélybe sodorva az állami vagyonát. Az igazságügyi minisztérium szerint az ellenzéki párt fölöslegesen riogatja az embereket. A hitelszerződés jogossága valószínűleg téma lesz az Országgyűlés január 29-i rendkívüli ülésén is.

A Fidesz szerint Simor András jegybankelnök, Draskovics Tibor igazságügyi miniszter és Veres János, a pénzügyi tárca vezetője csak az Országgyűlés jóváhagyásával írhatta volna alá azt a szerződést, amellyel a Nemzetközi Valutalap, az Európai Bizottság és a Világbank összesen 20 milliárd eurós hitelt adott Magyarországnak a pénzügyi válság kezelésére.

Az ellenzéki párt emiatt az aláírók lemondását és a hitelszerződés módosítását követeli, valamint azt állítja, hogy az Európai Unió akár a Parlament épületét, a Szent Koronát vagy a nemzeti vízkészletet is elárverezheti, ha nem fizetjük vissza a kölcsönt. Ezt Balsai István fideszes országgyűlési képviselő, egykori igazságügyi miniszter mondta az InfoRádióban.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium közleményben cáfolta a Fidesz állításait. A tárca szerint fölösleges és sértő az emberek gyermekded riogatása, mert az olyan forgalomképtelen vagyontárgyak, mint például a Parlament épülete vagy a Szent Korona, nem bocsáthatók áruba.

A szerződésnek része egy jogi nyilatkozat, amely lehetővé teszi, hogy a hitelezők szükség esetén pert indítsanak Magyarország ellen. A mindenkori pénzügyminiszternek pedig joga van megkötni egy ilyen hitelszerződést, anélkül, hogy azt jóváhagyná az Országgyűlés - olvasható közleményben.

Lattmann Tamás nemzetközi jogász korábban a távirati irodának a szerződés szövegének átfogó ismerete nélkül azt mondta, hogy a hitelszerződés megkötéséhez valóban nem volt szükség az Országgyűlés beleegyezésére.

Balsai István azonban kitart a véleménye mellett, és arra készül, hogy a Parlament január 29-i rendkívüli ülésén interpellál az ügyben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×