eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Hiába zuhan az olaj ára, többet fizetünk megint a gázért

Az olajár ugyan zuhant az elmúlt hónapokban, az erre alapuló hazai gázár azonban még mindig nőhet - írja a Népszabadság. A lap szerint a kormány elé 10 százalék körüli emelési javaslat kerül.

Az áremelési javaslatnak félhivatalos indoklások szerint az az oka, hogy az árformula az olajárat 9 hónapos átlagolással, a forintgyengülést viszont azonnal érvényesíti. Lakossági gázárcsökkenés így csak jövő év közepén jöhet.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy semmi újat nem jelentett be a gazdasági tárca a múlt heti gazdasági csúcson. Mindössze a korábbi kormányzati kampányokban már egyszer meghirdetett uniós pénzek átcímkézéséről van szó. Az 1400 milliárdos élénkítő csomaggá avanzsált gazdasági válságkezelő terv valós pénzügyi alapja csak 365 milliárd forint. A nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium honlapján közölt programból kiderül: a 2009-2010-es évre szóló tervezet zöme a 2007-től érvényes Új Magyarország fejlesztési tervben már ismertetett hitellehetőségek, garanciavállalások és kamattámogatások összessége. Újabb költségvetési források tehát nem állnak rendelkezésre a válság tompítására.

Az index.hu cikke szerint javul a költségvetés helyzete, a harmadik negyedévben már mindössze a GDP 1,5 százalékát tette ki finanszírozási igény, vagyis a költségvetési hiány idén nagyon kicsi lehet. Ennek ellenére a nemzetgazdaság egyensúlyi pozíciója nem javul, a háztartások nettó megtakarításai ugyanis negatív tartományba fordultak. Vagyis a nemzetgazdaság nagy szektorai között (államháztartás, lakosság, vállalatok) már egyetlen egy sincs, amelyiknek lenne pozitív finanszírozási képessége.

A Világgazdaság arról ír, hogy az elmúlt évtized legrosszabb évére készülhet a hazai informatikai iparág. A válság nyomán a korábbi évek egy-két számjegyű növekedését jövőre 0,6 százalékos visszaesés követheti. Elemzők szerint a recesszió leginkább a hardverpiacon érezteti majd a hatását, az asztali PC-k szegmensében, a visszaesés elérheti a 6,0 százalékot. A szoftverpiacon az üzleti felhasználók várhatóan elhalasztják alkalmazásfrissítő beruházásaikat. Nyertesei lehetnek a válságnak a költséghatékonyságot ígérő virtualizációs szoftvermegoldásokat fejlesztők. Szakértők szerint a piac a jövő év utolsó negyedében találhat magára.

A Napi Gazdaság szerint elvesztette húzóerejét az életág a biztosítási piacon, erre négy éve nem volt példa. A megtorpanás az egyszeri díjas biztosításoknál és az eseti befizetéseknél jellemző: a harmadik negyedévben befolyt 40 milliárd forint csaknem 30 milliárddal marad el a tavalyitól. A magyarázat szerint a kamatadó bevezetésének második évfordulóján már nem volt annyi ügyfélpénz, amire vadászni tudtak a biztosítók.

A penzcentrum.hu arról közöl összeállítást, hogy mennyiért lehet telefonálni az interneten. A fizetendő percdíjakra két tényező hat: változik a szolgáltatók árpolitikája vagy elmozdulás következik be a forint árfolyamában. A szolgáltatók általában egyenlegfeltöltéssel működnek, melyet banki átutalással, internetes fizetéssel, csekkbefizetéssel vagy feltöltő-kártyával lehet feltölteni, a módszert a szolgáltató válogatja. Sok esetben a percdíj nem csupán a hívás irányától függ, hanem bizonyos szolgáltatóknál létezik csúcsidő és csúcsidőn kívüli időszak, utóbbi alatt természetesen olcsóbb a hívás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×