eur:
389.67
usd:
362.13
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

PDSZ: Eltűnt a költségvetésből a kezdő pedagógusoknak szánt összeg

Eltűnt a költségvetés legutóbb benyújtott tervezetéből a pályakezdő tanárok béremelését biztosító forrás. Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke az InfoRádiónak elmondta, az intézkedés ellentmond a kormány által létrehozott Új Tudás Program egyik alappillérének.

Nemrég bekerült a törvénybe a pályakezdő tanárok pótléka és az intézményvezetők kiemelt illetménye, ami szerepelt is az eredeti költségvetési tervbe, a mostaniból viszont eltűnt - hívja fel a figyelmet Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke.

Azaz a kormány nem hajlandó a saját programjának finanszírozására sem beletenni a költségvetésbe 10-15 milliárd forintot, miután tavaly 30 milliárddal csökkentették a közoktatás költségvetését - emelte ki.

"Mindent megteszünk, hogy ez visszakerüljön a költségvetésbe, nem feltétlenül a jelenlegi formában, hanem az összes kollégát támogató forrásként" - tette hozzá Kerpen Gábor.

A szervezet azt javasolta, hogy csökkentsék a pályakezdők és mentoraik kötelező óraszámát. Ez a forrás alkalmas volna erre, és a többi pedagógus sem veszítené el állását - vélekedett a PDSZ elnöke.

A kormány megígérte a pályakezdőknek ezt a plusz húszezer forintot, de most már ennek kézhezvételében sem bízhat senki - jelentette ki az érdekképviseleti vezető.

Kifejtette, az Új Tudás Programnak ez a forráselvonás teljesen ellentmond. Ennek az egyik alappillére ugyanis az, hogy magasabb fizetés mellett jobb felkészültségű pedagógusokat képzünk. Ugyanakkor plusz nyolcvan euróért senki nem fog egy olyan pályára jönni dolgozni, ahol egy nyár alatt tízezer kollégát ki lehet rúgni - figyelmeztett Kerpen Gábor.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×