eur:
388.91
usd:
362.05
bux:
68657.62
2024. május 8. szerda Mihály

Kamaszkori katasztrófaturizmus a halott fényképezése

Diákok fotózták le és küldték el egymásnak annak a halott férfinak a képét, akit egy iskola kerítésénél találták - adta hírül a Békés Megyei Hírlap. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint nincs ebben semmi különös. Bilkei Pál úgy véli: kíváncsiak a gyerekek, a halott látványának feldolgozása pedig nem jelent problémát ebben az életkorban.

Kamaszkorban a titok mindig nagyon fontos dolog, a titok birtoklásával pedig sokkal gazdagabbnak érzik magukat a tizenévesek - kommentálta az InfoRádiónak a pszichológus azt a hírt, miszerint békéscsabai középiskolások kedden lefotóztak egy, az iskola épülete mellett talált halottat, majd a képeket elküldték egymásnak.

Bilkei Pál hozzátette: ez a titok, amit a gyerekek mindig közösségben osztanak meg, ellentmond a társadalom érték- és normarendszerével, ugyanakkor szerinte ez a fajta kíváncsiság teljesen normális ebben az életkorban.

Ha egy pubertás gyerek olyanról tud, amiről más nem, akkor az növeli az önértékelését - véli a szakértő, aki szerint ez nem jelent sem magatartási, sem pedig személyiségi problémát.

Ráadásul úgy véli: egy holttest nem okoz akkora megrázkódtatást ebben a korban, min később. Bilkei Pál szerint ahogy a felnőtteknél, úgy a gyerekeknél is megfigyelhető a katasztrófaturizmus jelensége, csak náluk még élénkebben és "vadabban" van jelen ez a jelenség.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×