eur:
390.84
usd:
366.01
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

A digitális műsorszórás buktatói

Még mindig számos kérdés tisztázatlan a digitális televíziós és rádiós műsorszórás kapcsán, annak ellenére, hogy várhatóan decembertől már ezen a módon is fogható lesz számos televíziós csatorna. Mindez jó hír annak a több mint egymillió embernek, aki jelenleg is mindössze három televíziót tud fogni analóg módon, nem látják azonban tisztán a jövőjüket például a helyi és a regionális televíziók.

Európa-szerte trend a digitális műsorszórásra való átállás, Nyugat-Európában jelenleg már csak Portugáliában és Írországban nem sugároznak ezen a módon. Magyarország tehát elmaradásban van, de már nem sokáig. Hamarosan a legkorszerűbb technológiával kezdi meg a földi digitális műsorszórást az Antenna Hungária.

A cég szeptember 5-én írta alá az erről szóló szerződést az Nemzeti Hírközlési Hatósággal, amely szerint az országnak kiosztott nyolc televíziós és három rádiós multiplexből öt televíziós és egy rádiós multiplexen szórhatja az adásokat. Decembertől két multiplexen már adják is az adásokat, a korszerű MPEG4-es technológiának köszönhetően egy-egy multiplex, azaz műsorszórón pedig akár nyolc csatornát is képes lesz sugározni. Így az ország egy jelentős részén, ahol eddig mindössze három csatornát fogtak - hiszen sem a műholdas, sem kábelvétés szolgáltatást nem vettek igénybe - decembertől akár tizenhat csatornát is nézhetnek, várhatóan a főbb országos csatornákat.

Az új technológia azoknak jelent előnyt, akikhez eddig nem jutottak el más módon a tévéadások. A felhasználóknak egy set-top boxra lesz szükségük, ez teszi alkalmassá televíziót az adás vételére.

Az Antenna Hungária már meg is kezdte egyes adótornyai átalakítását, a fejlesztésekre a következő öt évben több mint 25 milliárd forintot költ. Elsőként a kabhegyi, a budapesti és a szentesi adók fejlesztését kezdi meg a cég. A három adó sugárzása a lakosság 60 százalékát éri el, de további 13 adót építenek majd ki. A fejlesztések átmeneti hátránya, hogy ahol digitálisan is sugároznak, ott az analóg adások hatósugara csökken. A műsorszórási korlátozás a Magyar Televízió, a TV2 és az RTL Klub, valamint a Magyar Rádió, a Sláger Rádió, a Danubius Rádió és a Juventus Rádió műsorait érinti.

Az Antenna Hunária illetékesei igen olcsó vagy akár ingyenes szolgáltatást ígérnek, több csatorna azonban várhatóan kódoltatni fogja az adását, így ezeket csak előfizetői kártyák segítségével lehet majd fogni. Ez a Hír TV-ről vagy az ATV-ről már most tudható.

Tisztázatlan kérdések

A fejlesztések tehát folynak, a digitális átállás előnyeit hamarosan élvezhetjük, miközben a jogalkotók elmaradásban vannak, számos kérdés még tisztázatlan, a többi iközött a helyi és a körzeti televíziók sorsa. Míg az országos csatornák eddig sem maguk sugároztak, hanem egy műsorszóró céget bíztak meg ezzel, így ezeknek nem kell mást tenniük, mint a jelenlegihez hasonló megállapodást kötniük az Antenna Hungáriával, addig a helyi televíziók egészen más módon juttatták el adásaikat a nézőkhöz.

Ezek általában maguk intézték a műsorszórást, saját antennáikkal, azaz a sugárzásért senkinek nem kellett fizetniük. A digitális átállás után - ahol a helyi televíziózás értelmezhetetlenné válik, hiszen a csatornák a növekedő sugárzási kapacitásnak köszönhetően országosan foghatók lesznek - azonban el kell tartaniuk egy plusz szereplőt, a műsorszórót - mondta az InfoRádióban Rozgonyi Krisztina, a Nemzeti Hírközlési Hatóság tanácsának alelnöke, aki arra is rámutatott: a digitális átállásról szóló törvény még számos más kérdést nyitva hagy.

Ugyancsak a törvények hiányosságaira figyelmeztet Szalai Annamária, az Országos Rádió és Televízió Testület Fidesz által delegált tagja, aki vitatja, hogy a digitális átállás feltétlenül versenyt teremtene a médiapiacon.

A Pécsi Tudományegyetem Informatikai és Kommunikációs Jogi Tanszékének oktatója pedig egyenesen arra mutat rá: akár veszélyeztetheti is a piaci pluralizmust, hogy a földfelszíni digitális műsorszórás jelenlegi szabályozása szerint a platformüzemeltető határozza meg, hogy melyik műsorszolgáltatóval szerződik. Polyák Gábor hangsúlyozta: a jogalkotóknak rendezniük kell a kérdést.

Szerző: Egeresi Tünde

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nincs vége a foglalkoztatási csodának - A Covid csak egy rossz emlék Európában

Nincs vége a foglalkoztatási csodának - A Covid csak egy rossz emlék Európában

Megközelítette a 81%-ot a foglalkoztatottak aránya tavaly Magyarországon a 20 és 64 év közöttiek körében, ami a 75%-os uniós mutatót meghaladva a hetedik legjobb rátának számít az EU-n belül. Az uniós adathoz hasonlóan az elmúlt években folyamatosan nőtt a foglalkoztatottság mértéke hazánkban, egyedül 2020-ban, a Covid kirobbanásának évében csökkent az előző évhez képest a mutató, akkor 77,5%-on állt a ráta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×