eur:
395.37
usd:
365.96
bux:
73974.91
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Megkezdődött a pedagógussztrájk

Péntek reggel megkezdődött a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete által meghirdetett, két órás figyelmeztető sztrájk az oktatási intézmények egy részében. Az egyes megyékben eltérő volt a sztrájkban való részvétel.

Budapest: pár iskolában sztrájkolnak

A fővárosban száz százalékos a részvétel a VI. kerületi Terézvárosi Két Tannyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban. A IX. kerületi Szent László Gimnáziumban néhány tanár sztrájkolt, de a tanítás rendben megkezdődött.

Az I. kerületi Hunfalvy Kereskedelmi Szakközépiskolában nem volt tanítás az első két órában. A Toldy Ferenc Gimnáziumban a pedagógusok jó része csatlakozott a munkabeszüntetéshez, itt a 14 éven aluliak felügyeletéről gondoskodnak, a többi diáknak a harmadik órától kezdődik a tanítás.

Borsodban több intézmény csatlakozott

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több oktatási intézmény is csatlakozott a munkabeszüntetéshez, az önkormányzatokhoz azonban nem érkezett szakszervezeti igény a felügyeletet ellátó intézmény kijelölésére.

A sztrájkhoz csatlakozik, illetve támogatásáról biztosítja a PDSZ-t a sátoraljaújhelyi összevont általános iskolák két tagintézménye, a mezőkövesdi Szent László Gimnázium, az encsi Váci Mihály Gimnázium, Miskolcon a Földes Ferenc Gimnázium, a Koós Károly Építőipari Szakközépiskola, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola, és a Hunyadi Mátyás Általános Iskola.

A megyeszékhely négy egyházi fenntartású középiskolája pedig szolidaritást vállalt, amely szerint pénteken az első két óra nem tanítással telik majd, hanem közös programot szerveznek a diákoknak és tanáraiknak.

Pécsett két iskolában nincs tanítás

Pécsett két iskolában sztrájkolnak a pedagógusok. A Köztársaság téri általános iskolában a pedagógusok 50 százaléka szüntette be a munkát, itt fél kilencig tart a sztrájk. A Janus Pannonius Gimnáziumban a tanárok 60 százaléka szüntette be a munkát, a sztrájk 10-ig tart - közölte Tóth Béla, a pécsi önkormányzat oktatási csoportvezetője.

Tolna, Békés: csak pár helyen sztrájkolnak

Tolna megyében három iskola közül egyben 85 százalékos részvétellel zajlik a sztrájk, egyben szalagkitűző szolidaritást vállalnak, a harmadik tanintézményben nem tartottak munkabeszüntetést a pedagógusok.

Békésben a távirati iroda információi szerint csak Dobozon tartanak sztrájkot a pedagógusok. A község egyetlen általános iskolájában 100 százalékos a pedagógusok részvétele, sőt még az intézmény főbejáratát is lelakatolták - tájékoztatott Kiss János tanár, aki egyben a PDSZ Országos Választmányának is tagja.

Szabolcsban nincs munkabeszüntetés

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egyetlen helyen sem tartottak pedagógussztrájkot az iskolákban. A PDSZ-nek a régióban csak Kisvárdán és Újfehértón vannak csoportosan szervezett tagjai, de ők úgy döntöttek, hogy nem csatlakoznak az országos kétórás figyelmezető munkabeszüntetéshez - közölte a két város helyhatóságának intézményfelügyeletét ellátó illetékese.

Címlapról ajánljuk
Irány Lille: a spanyolok elleni sikerrel továbbjutott a női kézilabda-válogatott

Irány Lille: a spanyolok elleni sikerrel továbbjutott a női kézilabda-válogatott

A magyar csapat háromgólos hátrányt dolgozott le, aztán már öttel is vezetett, de a második félidőben ismét kiélezetté vált a találkozó a spanyolok ellen a párizsi olimpián. A hajrát a mieink bírták jobban, és 27-24-es győzelemmel biztosan ott vannak a legjobb nyolc között.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×