eur:
392.16
usd:
366.74
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Göncz: az incidensek Slotáékkal kezdődtek

A külügyminiszter szerint Szlovákia arra törekszik, hogy összemossa az ott és a Magyarországon az elmúlt hetekben történt incidenseket.

A magyarellenes megnyilvánulások azzal kezdődtek, hogy Szlovákiában egy szélsőségesen nacionalista párt tagja lett a kormánykoalíciónak - emlékeztetett Göncz Kinga.

Hozzátette: a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt kormányra jutásával a szlovák szélsőséges erők felbátorítva érezhették magukat a magyarellenes fizikai atrocitásokra is.

Göncz Kinga kitért arra, hogy Ján Slota pártja legitim választásokon jutott olyan támogatottsághoz, ami kormányzati pozíciót eredményezett.

"Ha a szlovák miniszterelnök elhatárolódása a történtektől egyértelmű, és a kormány másként lép fel, mint egy tagja, annak van visszatartó ereje. (...) Robert Fico felelőssége speciális, hiszen úgy döntött, Slota pártját beveszi a kormányba" - tette hozzá.

A külügyi tárca vezetője elismerte: a szlovák miniszterelnök a hétvégén elítélte, hogy Nyitrán ismeretlenek megvertek egy magyar diáklányt.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy Fico közben arról is beszélt, Szlovákiának nincs szüksége külső felszólításra.

A külügyminiszter közölte: kezdeményezték a két kormány közötti kisebbségi vegyes bizottság összehívását.

Göncz Kingának a következő napokban az EU-külügyminiszterek finnországi találkozóján, majd a visegrádi országok diplomáciai vezetőinek eszmecseréjén is lehetősége lesz találkozni szlovák partnerével, Ján Kubissal.

"Meglátjuk, meddig tudunk eljutni a külügyminiszteri megbeszéléseken, ha szükség lesz rá, egy miniszterelnöki találkozóra is sor kerülhet" - mondta.

Kiemelte, hogy az Európai Szocialisták Pártjának elnöke, Poul Nyrup Rasmussen szerdán nyilvánosan támogatásáról biztosította Gyurcsány Ferenc kormányfőt a szlovákiai magyarellenes incidensek és támadások elítélésében.

Felidézte: Rasmussen is úgy látja, a folyamat elindítója az volt, hogy egy szélsőséges párt került kormányzati pozícióba Szlovákiában.

Göncz Kinga fontosnak nevezte, hogy az ügyben a kormány együttműködik a magyar európai parlamenti képviselőkkel.

"Elképzelhető, hogy tovább kell lépnünk az európai fórumokon, de a legjobb az lenne, ha a folyamatot vissza lehetne fordítani, és nem lenne újabb incidens" - hangsúlyozta Göncz Kinga.

Mint mondta, a budapesti kormány gyorsan és határozottan elhatárolódott a Magyarországon történt szlovákellenes jelenségektől.

Kitért arra, hogy a hétvégén Pécsett félbeszakítottak egy futballmérkőzést a stadionban kifeszített szlovákellenes transzparens miatt.

"Arra kérem a szurkolókat, hogy a szombaton sorra kerülő magyar-norvég labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen mindenki tartózkodjon a szélsőséges megnyilvánulásoktól, mert egy esetleges incidenssel nagyon sokat lehet rontani a szlovákiai magyarok helyzetén" - közölte Göncz Kinga.

A Fidesz támogatja a fellépést a szlovákiai magyarokért

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője azt mondta: a Fidesz minden olyan kormányzati intézkedést támogat, amely azt a célt szolgálja, hogy a szlovákiai magyarok biztonságban élhessenek.

A fideszes politikus hangsúlyozta: nem tehető egyenlőségjel a magyar és a szlovákiai incidensek közé, ezek nem összemoshatóak, bár mindegyik elítélendő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×