INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Göncz: az incidensek Slotáékkal kezdődtek

InfoRádió / MTI
A külügyminiszter szerint Szlovákia arra törekszik, hogy összemossa az ott és a Magyarországon az elmúlt hetekben történt incidenseket.

A magyarellenes megnyilvánulások azzal kezdődtek, hogy Szlovákiában egy szélsőségesen nacionalista párt tagja lett a kormánykoalíciónak - emlékeztetett Göncz Kinga.

Hozzátette: a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt kormányra jutásával a szlovák szélsőséges erők felbátorítva érezhették magukat a magyarellenes fizikai atrocitásokra is.

Göncz Kinga kitért arra, hogy Ján Slota pártja legitim választásokon jutott olyan támogatottsághoz, ami kormányzati pozíciót eredményezett.

"Ha a szlovák miniszterelnök elhatárolódása a történtektől egyértelmű, és a kormány másként lép fel, mint egy tagja, annak van visszatartó ereje. (...) Robert Fico felelőssége speciális, hiszen úgy döntött, Slota pártját beveszi a kormányba" - tette hozzá.

A külügyi tárca vezetője elismerte: a szlovák miniszterelnök a hétvégén elítélte, hogy Nyitrán ismeretlenek megvertek egy magyar diáklányt.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy Fico közben arról is beszélt, Szlovákiának nincs szüksége külső felszólításra.

A külügyminiszter közölte: kezdeményezték a két kormány közötti kisebbségi vegyes bizottság összehívását.

Göncz Kingának a következő napokban az EU-külügyminiszterek finnországi találkozóján, majd a visegrádi országok diplomáciai vezetőinek eszmecseréjén is lehetősége lesz találkozni szlovák partnerével, Ján Kubissal.

"Meglátjuk, meddig tudunk eljutni a külügyminiszteri megbeszéléseken, ha szükség lesz rá, egy miniszterelnöki találkozóra is sor kerülhet" - mondta.

Kiemelte, hogy az Európai Szocialisták Pártjának elnöke, Poul Nyrup Rasmussen szerdán nyilvánosan támogatásáról biztosította Gyurcsány Ferenc kormányfőt a szlovákiai magyarellenes incidensek és támadások elítélésében.

Felidézte: Rasmussen is úgy látja, a folyamat elindítója az volt, hogy egy szélsőséges párt került kormányzati pozícióba Szlovákiában.

Göncz Kinga fontosnak nevezte, hogy az ügyben a kormány együttműködik a magyar európai parlamenti képviselőkkel.

"Elképzelhető, hogy tovább kell lépnünk az európai fórumokon, de a legjobb az lenne, ha a folyamatot vissza lehetne fordítani, és nem lenne újabb incidens" - hangsúlyozta Göncz Kinga.

Mint mondta, a budapesti kormány gyorsan és határozottan elhatárolódott a Magyarországon történt szlovákellenes jelenségektől.

Kitért arra, hogy a hétvégén Pécsett félbeszakítottak egy futballmérkőzést a stadionban kifeszített szlovákellenes transzparens miatt.

"Arra kérem a szurkolókat, hogy a szombaton sorra kerülő magyar-norvég labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen mindenki tartózkodjon a szélsőséges megnyilvánulásoktól, mert egy esetleges incidenssel nagyon sokat lehet rontani a szlovákiai magyarok helyzetén" - közölte Göncz Kinga.

A Fidesz támogatja a fellépést a szlovákiai magyarokért

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője azt mondta: a Fidesz minden olyan kormányzati intézkedést támogat, amely azt a célt szolgálja, hogy a szlovákiai magyarok biztonságban élhessenek.

A fideszes politikus hangsúlyozta: nem tehető egyenlőségjel a magyar és a szlovákiai incidensek közé, ezek nem összemoshatóak, bár mindegyik elítélendő.


A címlapról ajánljuk