eur:
394
usd:
368.9
bux:
65717.55
2024. április 23. kedd Béla

Áremelések péntektől - Itt a horrorlista!

A 15 százalékos áfa-kulcs megszüntetésével, minden, eddig idesorolt termék ára emelkedik szeptember 1-jével, mivel 20 százalékos lesz a fogyasztási adó kulcsa. Emellett drágább lesz a vonat- és a buszjegy, továbbá a fogyasztási adó növekedése miatt az alkoholos italok és a dohánytermékek is drágulnak.

Az áfa-törvény megszűnő, a 15 százalékos kulcs alá sorolt termékeket és szolgáltatásokat tartalmazó melléklete az élelmiszerek közül a hússal kezdődik, a folytatásban szerepel a tej, a zöldség és a gyümölcs is. Szintén 5 százalékkal lesz drágább minden gabonaféle, valamint a méz és a cukor is.

Az ásványi tüzelőanyagok széles kört fognak át. A törvény melléklete ide sorolja a szenet, az energetikai tőzeget, a tűzifát és a faszenet is.

Drágulnak az állatgyógyszerek, valamint többféle gyógyászati segédanyag is, így például a vatta, a géz és gyakorlatilag minden, amit a fogorvosok használnak.

A társadalombiztosítás által támogatott gyógyászati segédeszközök áfája is magasabb lesz. Többe kerülnek a sebészeti eszközök, műszerek, a rokkantkocsik, valamint a vércukormérők is.

A szolgáltatásoknak széles skálája kerül át a 15 százalékos kulcsból a 20 százalékosba.

Az energetikai szolgáltatások közül ide sorolódik a gáz-, a gőz-, és a vízellátás. Többe kerül 5 százalékkal szeptembertől a szemüvegkészítés, a szálloda, az étterem, a munkahelyi- a szociális- és diákétkezés, a kábeltelevízió, a személyszállítás, a szennyvízkezelés, a bábszínház, a cirkusz, a könyvtár, az uszoda és a temetés is.

A kormány nemrégiben rendeletben tette közzé, hogy a vasúti jegyek átlagosan 8,5 százalékkal, míg a menetrend szerinti távolsági buszjegyek - szintén átlagosan - 8 százalékkal drágulnak szeptember 1-jén. Miután ezek az árak áfásak, így már az 5 százalékos fogyasztásiadó-emelést is tartalmazzák.

A bor kivételével drágulnak szeptemberben a szeszes italok is, mivel növekszik ezek fogyasztási adója.

A tömény szeszes italok fogyasztási adója - tiszta szeszre átszámítva - literenként 2.206 forint helyett 2.360 forint lesz (az emelkedés 7 százalék). Hasonló mértékben növekszik a sör és a pezsgő fogyasztási adója, valamint a bérfőzési szeszadó is.

A dohánytermékek fogyasztási adóját 2007. január 1-jével akarta a parlament az EU minimumadójára felemelni.

A különbség felét most előrehozták szeptember 1-jére. A cigaretta után fizetendő tételes adó ezer darabonként 6.880 forintról 7.240 forintra emelkedik (a növekedés 5 százalék). A kiskereskedelmi árra pedig 27 százalék helyett 27,5 százalék fogyasztási adó rakódik szeptembertől.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×