eur:
392.37
usd:
365.87
bux:
66823.06
2024. április 26. péntek Ervin

Ellenzéki támogatás nélkül nem lesz önkormányzati reform

A kormány döntött az államreform és az önkormányzati igazgatás reformját érintő törvénymódosításokról, a változtatások többsége kétharmados törvényeket érint - jelentette be a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára.

"Az államreform megalapozását jelenti hat törvényjavaslat (...). A kormány céljai között szerepel az Országgyűlés létszámának csökkentése (...). A kabinet javaslata szerint az Országgyűlés létszáma 298-ra csökkenne, de a kormány nyitott arra, hogy az ellenzékkel történt egyeztetés keretében ennél is kevesebben határozza meg a parlament létszámát" - mondta Gál J. Zoltán.

A kormány szigorítaná az országgyűlési és az európai parlamenti képviselők összeférhetetlenségi szabályait, valamint csökkenne az önkormányzati képviselők havi tiszteletdíja.

Gál J. Zoltán közölte: a választási rendszert német mintára alakítanák át. Az egyéni választókerületek számát 176-ról 149-re, a listás mandátumokét 210-ről 149-re csökkentenék.

A választás egyfordulós lenne, de megmarad a kétszavazatos rendszer, az 5 százalékos küszöb, a közös jelöltek és a közös lista lehetősége.

A választások lebonyolítását az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium végezné, ám az adatfeldolgozó és nyilvántartó hivatal a Miniszterelnöki Hivatal alatt működő Elektronikus Közszolgáltatások Központjába kerül.

Az államtitkár elmondta: a kormány úgy szigorítaná az országgyűlési és az európai parlamenti képviselők összeférhetetlenségi szabályait, hogy az érintettek semmilyen állami vagy önkormányzati cégben nem lehetnének vezetők, vagy felügyelő bizottsági tagok.

"Közalapítványban, köztestületben vagy közhasznú társaságban betöltött tisztségükért tiszteletdíjban, vagy más juttatásban nem részesülhetnek. A tervezet 2010-től kiterjeszti az összeférhetetlenséget a képviselőkkel egy háztartásban élő közeli hozzátartozókra is" - tette hozzá Gál J. Zoltán.

A kormány szeretné, ha törvényben rögzítenék, hogy a mentelmi jog a szonda megfújására nem terjed ki, valamint megszűnik az ügyészségi titkárok, fogalmazók, nyomozók és ügyintézők mentelmi joga.

Az önkormányzati rendszer átalakításával kapcsolatosan a politikus közölte: alkotmánymódosításra kerülhet sor akkor, ha az Országgyűlés elfogadja a kormánynak azt a javaslatát, amely szerint 2009-től a megyei közgyűlések helyett regionális közgyűlések jönnének létre. Hozzátette, a kabinet az úgyszintén kétharmados, a helyi önkormányzatokról szóló törvényt is módosítaná.

"A módosítás létrehozza a regionális önkormányzatokat, megszünteti a megyei önkormányzatokat és a megyei jogú városok kiemelt jogállását" - mondta a politikai államtitkár.

Gál J. Zoltán beszélt arról is, hogy a megyei közgyűlési tagok számát 901-ről 718-ra csökkentenék. Mint mondta: az önkormányzati képviselők jelenlegi 44.160 és 139.840 forint közötti tiszteletdíja a változtatások értelmében 36.800 és 103.040 forint közé csökkenne.

A minisztériumok kiadásainak csökkentése érdekében a tárcák költségvetéséből idén 42,1 milliárd forintot zárolnak, a részletekről a pénzügyminiszter vezetésével egyeztetnek majd.

Gál J. Zoltán elmondta, a politikai és közigazgatási államtitkárok száma 42-ről 16-ra csökken, a helyettes államtitkároké 95-ről 51-re, a főosztályvezetőké 426-ról 230-ra. Megjegyezte, a minisztériumi gépkocsik számát egy lépcsőben 751-ről 433-ra csökkentik.

Szólt arról is, hogy a közszférát elhagyó köztisztviselők számára kiterjesztik a prémiumévek programba, valamint a különleges foglalkoztatási állományba történő belépés lehetőségét 2008. december 31-ig.

"A prémiumévek program azoknak az idősebb köztisztviselőknek segít, akik hosszú időt töltöttek a köz szolgálatában, és legfeljebb öt évük van az előrehozott öregségi nyugdíjkorhatárig. Õk utolsó fizetésük 70 százalékát kaphatják meg nyugdíjba vonulásukig, és ezért vállalják a részmunkaidős foglalkoztatást" - mondta a politikus.

A kormány tervei között ugyancsak szereplő pártfinanszírozási módosításokkal kapcsolatosan Gál J. Zoltán úgy fogalmazott, hogy a jövőben a pártoknak minden támogatás forrását nyilvánossá kell tenniük.

Hozzátette, a választási kampány kiadásait az Állami Számvevőszék ellenőrizné, valamint a főbb kampánykiadások ellenértékét csak egy nyilvános forgalmú kampányszámláról lehetne kifizetni.

Gál J. Zoltán kitért arra, hogy a kormány kedden folytatja a központi és az önkormányzati igazgatással kapcsolatos javaslatok tárgyalását, június 23-24-én pedig kétnapos ülést tart.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×