eur:
388.91
usd:
362.05
bux:
68657.62
2024. május 8. szerda Mihály

Nem találtak újabb madárinfluenzás állatott Bács megyében

Bács-Kiskun megyében nem találtak újabb madárinfluenzás megbetegedést több mint egymillió háziszárnyas átvizsgálása után - közölte a megyei főállatorvos.

Molnár Zoltán azt mondta: a madárinfluenzával fertőzött Bodoglár és Kiskunmajsa egykilométeres körzetében néhány napon belül befejeződik 300 ezer háziszárnyas megsemmisítése.

Korábban több elpusztult lúdban mutatták ki a madárinfluenza H5-ös vírustörzsét az egyik libatelepen.

A minták alapján továbbra is az Európai Unió brit laboratóriuma vizsgálja, hogy a fertőzés emberre is veszélyes H5N1-es változatáról van-e szó.

A Brüsszelben tartózkodó országos főállatorvos tegnap az InfoRádióban elmondta: az óvintézkedések részeként a járműveket is fokozottan ellenőrzik, valamint megfigyelési és védőzónát alakítanak ki a térség 10, illetve 3 kilométeres körzetében.

Hangsúlyozta: nem történt emberi megbetegedés és a kereskedelemben lévő tojást, hústermékeket teljes biztonsággal lehet fogyasztani.

Az országos főállatorvos szólt arról is, hogy az elpusztított háziszárnyasokért 100 százalékos kártalanítást fizet az állam, a pénz felét remélhetően az Európai Unió biztosítja. Becslések szerint több száz millió forintos költségről van szó.

Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×