eur:
392.25
usd:
366.79
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Gyurcsány: emelkedik az evakulcs

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) kulcsát október 1-jétől 15 százalékról 25 százalékra kívánja növelni a kormány - jelentette be Gyurcsány Ferenc kormányfő az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén. Az ekho mértéke nem változik.

Az eva kulcsának emelkedése 2006-ban 10, 207-ben 53 milliárd forint többletbevételt jelent a költségvetésnek.

A 2003-ban bevezetett egyszerűsített vállalkozói adót ebben az évben már 109 ezren választották, és a tervezett bevétel megközelíti a 107 milliárd forintot.

A 15 százalékos adókulccsal induló eva bevezetését László Csaba, a Medgyessy-kormány pénzügyminisztere így indokolta 2002 májusában: az eva kiváltja majd az áfát, a társasági adót, az osztalék adót és a cégautó-adót, természetesen a vállalkozások önkéntesen választhatnák az új adófajtát.

Véleménye szerint ez nullszaldós intézkedés, többlet adóbevételt, illetve adóbevétel-kiesést nem jelent. Az eva lényegesen csökkentheti azonban az adóigazgatási és az adminisztratív terheket, egyúttal megszünteti a vállalkozások körében a számlagyűjtés "össznépi játékát".

Király László György, az adóhivatal elnöke 2003 februárjában arról számolt be, hogy az eva hatálya alá jelentkezők 21 százaléka veszteséges volt, míg 9 százaléka nulla körüli eredményt ért el.

A gazdálkodási formákat figyelembe véve a legtöbb evaalany - 77,7 százalékkal - betéti társaság volt az induláskor, míg a kft.-k 16,3 százalékot tettek ki.

A fennmaradó részen az ügyvédi, jogtanácsosi irodák, a közkereseti társaságok, illetve a szövetkezetek, és a munkaközösségek osztoztak.

Az egyéni vállalkozók közül az ügyvédi szolgáltatást végzők 6,2 százalékot, a könyvelők 5,1 százalékot, a biztonsági tevékenységet végzők 4,6 százalékot, míg a műszaki tervezéssel, és tanácsadással foglalkozók 4,1 százalékot tettek ki.

Az indulás évében, 2003-ban, 59.100 vállalkozás összesen 31 milliárd forint evát fizetett be a költségvetésbe, 2004-ben az adóbevétel 67 milliárd, tavaly pedig 91,4 milliárd forint volt.

2004-ben az eva körbe tartozók árbevételi limitjét a kezdeti 15 millió forintról 25 millióra növelték, ez az értékhatár érvényes idén is.

Az idén a 109 ezer evát választó vállalkozás, illetve egyéni vállalkozó várhatóan 107 milliárd forint bevételhez juttatja a költségvetést.

Veres János pénzügyminiszter 2005 júniusában közölte: az eván változtatni kell, mert sokan a költségvetés megcsapolására használják.

Azt mondta: az evára "rámozdultak olyan ügyeskedők", akik azt a lehetőséget akarták kihasználni, hogy a beérkező számlák áfatartalma és a fizetendő evaösszegek között különbség van, és azon nyerészkedni lehet.

"Azt lehet megígérni, hogy az eva továbbra is kedvező lesz, de valamilyen módon be kell zárni azt a kaput, amely most sokak számára a költségvetés megcsapolására szolgál" - jelezte a pénzügyminiszter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×