eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Az adózók 70 százaléka 18 százalékos kulcs alapján fizet majd

Az szja-rendszerben a szolidaritási adón túl nem növeli a terheket a kormány - jelentette be Gyurcsány Ferenc kormányfő az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén.

Gyurcsány Ferenc ismertette: a legalsó, 18 százalékos kulcs alá tartozó jövedelmek határát 2007-től 1 millió 700 ezer forintra emelik.
Ezzel a természetes személyek 73 százalékának jövedelme adózik a legalacsonyabb kulccsal. A miniszterelnök hozzátette: az a cél, hogy a ciklus végére ez az arány 90 százalék legyen.

Ez a megoldás Gyurcsány Ferenc szerint kompromisszumot jelent az SZDSZ egykulcsos és az MSZP progresszív szja-elképzelései között.

Megszűnik a szellemi tevékenység - jelenleg évi 100 ezer forintban érvényesíthető - kedvezménye, valamint a felnőttképzéshez és a számítógép-beszerzéshez ma biztosított 60 ezer forintos kedvezmény.

A lakáshitel törlesztéséhez biztosított, jövedelemhatárhoz kötött kedvezmény úgy szűnik meg, hogy akik 2006. december 31-ig jogosultságot szereztek, azok még további ot évig érvényesíthetik azt.

Az eddig összesen évi 100 ezer forintos összegig igénybe vehető kedvezmények - tandíj, őstermelők, közcélú adományok, élet- és nyugdíjbiztosítások - évi jövedelemkorlátja 6 millió forintról 3,4 millióra csökken.

A jövőben ebbe a korlátos körbe tartozik a megállapodás alapján fizetett járulék, magánynyugdíj-pénztári tagdíj kedvezménye.

Szűkül az adómentes bevételek köre is

Adóköteles jövedelemnek számít a jövőben a több között az önálló orvosi praxis működési jogának eladása az eredeti jogosultnál és a Corvin-lánc kitüntetéshez kapcsolódó támogatás.

Adóterhet nem viselő járandóság - beleszámít az adóalapba, de az adótábla szerint erre a jövedelemre jutó adó levonható - a nyugdíj, ha a magánszemély más, összevontan adózó jövedelemmel is rendelkezik.

Ez az intézkedés a kormány reményei szerint 32 milliárd forintos többletbevételt hoz.

Az üdülési csekk a jövőben csak akkor lesz adómentes, ha azt a munkáltató a dolgozójának vagy nyugdíjasának, és azzal közös háztartásban élő közeli hozzátartozójának adja, és üdülési szállás és ahhoz kapcsolódó étkezési szolgáltatásra használják.

A munkáltató által a dolgozó javára az önkéntes kölcsönös biztósítópénztárba történt befizetés eddig a minimálbér havi összegéig volt adómentes, 2007-től viszont csak a minimálbér 20 százaléka lesz.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×