INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Megalakult az új kormány

Infostart / InfoRádió
Letették az esküt az államfő által kinevezett miniszterek az Országgyűlésben, ezzel megalakult az új kormány. Délelőtt a parlament 206 igen, 159 nem szavazattal megválasztotta Gyurcsány Ferencet a Magyar Köztársaság miniszterelnökének, egyben elfogadta a kormányprogramot.

Megalakult a Magyar Köztársaság új kormánya, miután a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök által kinevezett miniszterek letették az esküt.

A délelőtt folyamán a parlament elfogadta a kormányprogramot, Gyurcsány Ferencet pedig miniszterelnökké választotta. A szavazáson a 386 képviselőből 365 honatya vett részt.

Közülük 206-an igennel, 159-en nemmel szavaztak a régi-új kormányfő személyére.

Az alkotmány szerint a miniszterelnököt a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés tagjai többségének - legalább 194 képviselőnek - a szavazatával választja.

Sólyom László köztársasági elnök az Országgyűlés május 16-ai alakuló ülésén javasolta, hogy a parlament Gyurcsány Ferencet válassza meg a Magyar Köztársaság miniszterelnökének.

Együttműködés az ellenzékkel

Korábban a kormányprogram parlamenti vitáját követően mondott zárszavában az ellenzékkel való együttműködés fontosságát hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc, aki szerint sem az időpont, sem a helyszín nem fontos, csak az egyeztetés.

Gyurcsány Ferenc még csütörtöki expozéjában hívta meg vasárnap délutánra ötpárti egyeztetésre a parlamenti pártokat a közigazgatási, önkormányzati reformról szóló, kétharmados támogatást igénylő törvényekről.

A legnagyobb ellenzéki párt, a Fidesz a felvetést azzal utasította el, hogy a parlamentben mind az öt párt jelen van, és a nyilvánosság is biztosított.

Szíjjártó Péter szóvivő felhívta a szocialisták figyelmét arra, hogy a házszabály lehetőséget ad arra, hogy először a koncepcióról, majd a konkrét javaslatokról tárgyaljanak. Ezért a Fidesz nem kíván külön egyeztetni.

{{keretes_cim}}

Egészségügyi miniszter: Molnár Lajos
Földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Gráf József
Gazdasági és közlekedési miniszter: Kóka János
Honvédelmi miniszter: Szekeres Imre
Igazságügyi és rendészeti miniszter: Petrétei József
Környezetvédelmi és vízügyi miniszter: Persányi Miklós
Külügyminiszter: Göncz Kinga
Oktatási és kulturális miniszter: Hiller István
Önkormányzati és területfejlesztési miniszter: Lamperth Mónika
Pénzügyminiszter: Veres János
Szociális és munkaügyi miniszter: Kiss Péter
Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter: Szilvásy György


A címlapról ajánljuk