eur:
393.72
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Megalakult az új kormány

Letették az esküt az államfő által kinevezett miniszterek az Országgyűlésben, ezzel megalakult az új kormány. Délelőtt a parlament 206 igen, 159 nem szavazattal megválasztotta Gyurcsány Ferencet a Magyar Köztársaság miniszterelnökének, egyben elfogadta a kormányprogramot.

Megalakult a Magyar Köztársaság új kormánya, miután a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök által kinevezett miniszterek letették az esküt.

A délelőtt folyamán a parlament elfogadta a kormányprogramot, Gyurcsány Ferencet pedig miniszterelnökké választotta. A szavazáson a 386 képviselőből 365 honatya vett részt.

Közülük 206-an igennel, 159-en nemmel szavaztak a régi-új kormányfő személyére.

Az alkotmány szerint a miniszterelnököt a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés tagjai többségének - legalább 194 képviselőnek - a szavazatával választja.

Sólyom László köztársasági elnök az Országgyűlés május 16-ai alakuló ülésén javasolta, hogy a parlament Gyurcsány Ferencet válassza meg a Magyar Köztársaság miniszterelnökének.

Együttműködés az ellenzékkel

Korábban a kormányprogram parlamenti vitáját követően mondott zárszavában az ellenzékkel való együttműködés fontosságát hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc, aki szerint sem az időpont, sem a helyszín nem fontos, csak az egyeztetés.

Gyurcsány Ferenc még csütörtöki expozéjában hívta meg vasárnap délutánra ötpárti egyeztetésre a parlamenti pártokat a közigazgatási, önkormányzati reformról szóló, kétharmados támogatást igénylő törvényekről.

A legnagyobb ellenzéki párt, a Fidesz a felvetést azzal utasította el, hogy a parlamentben mind az öt párt jelen van, és a nyilvánosság is biztosított.

Szíjjártó Péter szóvivő felhívta a szocialisták figyelmét arra, hogy a házszabály lehetőséget ad arra, hogy először a koncepcióról, majd a konkrét javaslatokról tárgyaljanak. Ezért a Fidesz nem kíván külön egyeztetni.

{{keretes_cim}}

Egészségügyi miniszter: Molnár Lajos
Földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Gráf József
Gazdasági és közlekedési miniszter: Kóka János
Honvédelmi miniszter: Szekeres Imre
Igazságügyi és rendészeti miniszter: Petrétei József
Környezetvédelmi és vízügyi miniszter: Persányi Miklós
Külügyminiszter: Göncz Kinga
Oktatási és kulturális miniszter: Hiller István
Önkormányzati és területfejlesztési miniszter: Lamperth Mónika
Pénzügyminiszter: Veres János
Szociális és munkaügyi miniszter: Kiss Péter
Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter: Szilvásy György


Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×