INFORÁDIÓ 
2019. október 15. kedd
Teréz

Budapestre látogat George Bush!

Infostart / InfoRádió

Június 22-én egynapos hivatalos látogatásra érkezik Budapestre George Bush amerikai elnök - közölte a köztársasági elnök hivatala. Bár a látogatás hivatalos apropója az 56-os forradalom közelgő évfordulója, Magyarics Tamás külpolitikai szakértő szerint az amerikai elnök valószínűleg az afganisztáni magyar szerepvállalás bővítése mellett lobbizik majd Budapesten.

Sólyom László köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök meghívására június 22-én Budapestre látogat George W. Bush, az Amerikai Egyesült Államok elnöke.

A Fehér Ház bejelentése szerint a hivatalos látogatás célja tisztelgés az 1956-os forradalom emléke előtt és kétoldalú tárgyalások folytatása.

A terítékre kerül Afganisztán is


Magyarics Tamás, a Teleki Intézet főmunkatársa szerint azonban George Bush "nyilván nem csak azért jön Budapestre, hogy 56-ról megemlékezzen". Az amerikai elnök várhatóan lobbizni fog a mellett, hogy Magyarország növelje afganisztáni szerepvállalását.

A 150 fős afganisztáni magyar tartományi újjáépítési csoport létrehozásáról szóló előterjesztés éppen Bush elnök látogatásával egy időben kerül a magyar kormány elé.

A látogatás - amely jó alkalom lesz az új külügyminiszter, Göncz Kinga nemzetközi bemutatkozására - a vízummentesség ügyében biztosan nem hoz előrelépést, hiszen az nem tartozik az elnök hatáskörébe - mutatott rá Magyarics Tamás.

Bush Bécsből érkezik Budapestre


A látogatást beharangozó közlemény szerint az amerikai elnök, aki az osztrák európai uniós-elnökség által rendezett bécsi EU-USA csúcsról érkezik Magyarországra, nagy várakozással tekint a megbeszélések elé.

Tom Lantos, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának demokrata párti tagja január végén, budapesti látogatása során úgy vélte: George Bush amerikai elnök ellátogathat Budapestre az 1956-os magyarországi forradalom 50. évfordulója alkalmából.

Ugyanakkor a látogatás októberben nem lehetséges, a novemberben esedékes időközi amerikai választások miatt - tette akkor hozzá a politikus.

Az, hogy csak két héttel a látogatás előtt jelentették be az elnök budapesti útját, nem szokatlan. Hiszen elsősorban biztonsági okokból az amerikai vezető tisztségviselők utazásait  az utolsó pillanatban szokták nyilvánosságra hozni - jegyezte meg Magyarics Tamás.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018