eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ömlik a sár a Balatonba

Több tonna szennyezett sár jutott a Balatonba hétvégén a somogybabodi terepjáróverseny miatt. Az autók megállás nélkül szántják fel az egyébként is napok óta ázó talajt. A pálya bejáratánál folyik egy patak, ami közvetlenül a tóba viszi a sarat.

"Civil szervezetek és gazdálkodó szervezetek is bejelentéssel éltek, hogy a Balaton egyik legkritikusabb és legérzékenyebb vízvédelmi és környezetvédelmi területén folyik az off roadnak ez a gladiátor munkája. Ez fölfogható természet- és környezetkárosításnak is" - nyilatkozta Tóth István, a Somogy Megyei Talajvédelmi Szolgálat igazgatója.

A környezetvédők szerint növényvédőszerek és más vegyszerek is kerülhetnek a Balatonba. A gazdálkodók szerint a sárlavinák elviszik a mezőgazdasági területek termőrétegét is, hiszen a terepjárók a környék földútjain hajtanak át.

A rendezők szerint a nádasok megszűrik, megtisztítják a a patak vizét, a talajvédelmi szakembert azonban ez a vélemény nem nyugtatja meg.

"Olyan mennyiségű víz esett az elmúlt napokban, hogy ennek a területnek nincs ideje megszűrni" - mondta el Tóth István.

A talajvédelmi szolgálat megyei igazgatója szerint környezetvédelmi hatástanulmányra van szükség és annak eredménye után kell dönteni az off road sorsáról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×