INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Törvénytelenül kértek adatokat gyerekektől?

InfoRádió / MTI
Vizsgálatot indít az adatvédelmi biztos az általános és középiskolákban végzett országos kompetenciaméréshez csatolt úgynevezett háttérkérdőívekkel kapcsolatban.

Péterfalvi Attila azt mondta: bejelentést kapott arról, hogy a kérdőívek a gyermekek családi hátterére, a család anyagi helyzetére vonatkozó kérdéseket tartalmaznak.

Az adatvédelmi ombudsman hozzátette: az írásos beadvány beérkezése után indítja el a vizsgálatot az ügyben. A biztos hangsúlyozta: a mérést végző kht. egy korábbi, év eleji felméréséhez tartozó háttérkérdőív ügyében is vizsgálatot indított.

A megbízható eredmény miatt kérték

A felmérések szakmai lebonyolításáért felelős SuliNova Kht. szakmai igazgatója elmondta: a törvény által előírt országos, négy évfolyamon végzett felmérés megbízható eredménye érdekében kérték a háttérkérdőív kitöltését, amelyből a gyermekek szociokulturális hátteréről kaphatnak tájékoztatást.

Pála Károly hozzátette: a kérdőívet a gyermekek önkéntes alapon, otthon, a szülőkkel együtt tölthették ki. Hangsúlyozta: a kérdőíven nem szerepelt a gyermek neve és lakcíme, ugyanakkor kérték a születési dátum, az irányítószám és a település nevének feltüntetését.

Mostantól nem kérik

A szakmai igazgató azt mondta: rákérdeztek arra is, hogy a családban van-e számítógép, hány könyvvel rendelkeznek, és mi a szülők iskolai végzettsége.

Pála Károly szólt arról is: intézkedtek, hogy a továbbiakban névvel ellátott kérdőívet egyik szervezeti egységük sem kérhet.

A címlapról ajánljuk