eur:
396.76
usd:
359.46
bux:
72075.48
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Az Alkotmánybíróság elnöke megmagyarázza

Az Alkotmánybíróság elnöke szerint a művi meddővé tétellel összefüggő tavaly novemberi határozat nem zárja ki az arányos törvényi korlátozás lehetőségét. Bihari Mihály az ügyben kialakult félreértések miatt döntött úgy, hogy kivételesen magyarázatot fűz a testület egy korábbi határozatához.

Az Alkotmánybíróság elnöke elmondta: a határozat esetében több mint héthónapos határidőt adtak a jogalkotónak arra, hogy orvosolja a szabályozás hiányosságait, de hosszú hónapokig semmi nem történt az ügyben.

Bihari Mihály emlékeztetett arra, hogy a testület tavaly november 14-i határozatában alkotmányellenesnek nyilvánította, és június 30-ai hatállyal megsemmisítette az egészségügyi törvény rendelkezését, amely szerint a művi meddővé tétel családtervezési célból csak a 35. életévét betöltött, vagy három vér szerinti gyermekkel rendelkező nők esetében végezhető el.

Az Alkotmánybíróság elnöke hangsúlyozta: a testület nem önmagában a korlátozást, hanem az aránytalan korlátozást minősítette alkotmányellenesnek.

Az elnök azt is közölte: az alkotmánybírák elsősorban azt kifogásolták, hogy a törvény a vér szerinti gyermekek számától teszi függővé az önrendelkezési jog érvényesítését.

Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra
Aréna

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×