eur:
395.08
usd:
371.07
bux:
65119.05
2024. április 19. péntek Emma

OVB kontra Legfelsőbb Bíróság - eltérő álláspontok

A Legfelsőbb Bíróság több alkalommal is úgy ítélte meg, hogy az Országos Választási Bizottság rossz döntést hozott. Tóth Zoltán választási szakértő mindezt azzal magyarázza, hogy az Országos Választási Bizottság mostani döntéshozói elméleti szakemberek, és hiányzik a közös tudásbázis is.

A bíróság szerint például Orbán Viktor, a Fidesz elnöke nem sértett törvényt azzal, hogy egy zárt kampánygyűlésen arra biztatta az aktivistákat: keressenek fel minden rájuk bízott szavazót, győződjenek meg arról, elmentek-e szavazni, és ha nem, vigyék el őket voksolni.

A bíróság ebben az ügyben két végzést is hozott, s mindkét esetben elutasította a benyújtott kifogást, megváltoztatva az Országos Választási Bizottság korábbi döntését. A bíróság szerint ugyanis a kijelentések az állampolgárok közötti személyes kommunikációra hívtak fel, amelyek az OVB állásfoglalása szerint sem minősülnek kampánycsendsértésnek.

A bírák egy másik nagy port kavart ügyben szintén kínos helyzetbe hozták az OVB-t. A bizottság szerint ugyanis nem sértette a kampánycsendet az, aki az MSZP-seket szavazásra buzdító sms-üzenetet több helyre is továbbította április 22-én és 23-án. A Legfelsőbb Bíróság ezt másképp gondolta és megváltoztatta választási bizottság április 25-én hozott határozatát.

A bíróság szerint valóban nem volt megállapítható, ki küldte az sms-t az adott telefonszámról, de ettől függetlenül is megvalósult a jogsértés.

Volt, hogy igazat adott a bíróság

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a bíróság egy ízben helyben hagyta az OVB döntését. Az MSZP szavazólap-mintát is tartalmazó szórólapjai a bíróság szerint sem voltak alkalmasak a választópolgárok megtévesztésére.

A Közép- és Kelet- Európai Választási Szakértők Szövetségének főtitkára az InfoRádióban azt mondta: nem ritka, hogy a bíróság megváltoztatja a választási szervek döntését. Hozzátette azonban, hogy amikor Németh János, Kukorelly Endre vagy Máthé Gábor volt az OVB elnöke, akkor ilyesmi ritkábban fordult elő.

Nincs szakmai kapcsolat

Tóth Zoltán szerint azért születnek eltérő álláspontok egyes kérdésekben, mert nincs egy olyan közös tudásbázis, amely a különböző állami szervek munkáját könnyítené. Németh János vagy Kukorelly Endre oktatott a jogi karon, a döntéseiket vizsgáló bírák tanítványaik voltak.

Az utóbbi időben azonban megszakadt ez a fajta szakmai kapcsolat a két testület munkatársai között.

Tóth Zoltán kijelentette: szükség volna a választási törvény közös értelmezésére, és ebbe a munkába a civil szervezeteket is be lehetne vonni.

Hozzátette: a korábbi választási bizottságok hosszú idő alatt alakították ki gyakorlatukat, most azonban egy vadonatúj testület dolgozik, amelynek tagjai elméleti szakemberek.

Szigeti: csak néhány döntést változtatott meg az LB

A Legfelsőbb Bíróság csak néhány esetben másította meg az Országos Választási Bizottság döntését - mondta el az InfoRádióban a bizottság elnöke.

Szigeti Péter közölte: nem foglalkozott azzal, hogy határozataik hány esetben kedveztek az MSZP-nek, vagy éppen a Fidesznek, de fenntartja azt a véleményét, hogy három-négy esetben nem volt igaza a bíróságnak.

Mint mondta, 298 határozatot hoztak a választások alatt, ezeknek csak kis része jutott a Legfelsőbb Bíróság elé, és a bírói testület csak töredéküknél változtatta meg az OVB döntését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×