eur:
393.24
usd:
368.27
bux:
66067.88
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Nagyobb a választási részvétel, mint két hete

Reggel 9 óráig a választásra jogosultak 11.66 százaléka szavazott az országgyűlési képviselő választás második fordulójában. Ez időarányosan valamivel magasabb arány, mint az első fordulóban.

Az Országos Választási Iroda adatai szerint 9 óráig a második fordulóban választásra jogosult 5 millió 79 ezer állampolgár közül 586.900 járult a 6.775 szavazókörben elhelyezett urnákhoz.

Ez 11.66 százalékos részvételi aránynak felel meg.

A részvételi arány Hajdú-Bihar megyében volt a legmagasabb, 14,25 százalék, a legalacsonyabb pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, 10,27 százalék.

Az országos részvételi arány az első fordulóban ugyanebben az időpontban 11,39 százalék volt.

Négy éve, a parlamenti választás második fordulójában a jogosultak 12 százaléka szavazott 9 óráig.

A szavazáshoz a személyazonosság igazolására a lakcímet is tartalmazó régi típusú személyi igazolványra, vagy az új típusú személyi azonosítóra, vagy az útlevélre, vagy a tavaly óta kiállított jogosítványra van szükség. Az utóbbi három irathoz be kell mutatni a lakcímigazolványt is.

Közel 250 jelölt

Korábban az Országos Választási Iroda vezetője elmondta: az első fordulóban 66 egyéni és 146 területi listás mandátum sorsa dőlt el, és 331 jelölt szerzett jogot, hogy induljon a második fordulóban. Rytkó Emília hozzátette: közülük eddig 84-en léptek vissza.

A második forduló abban a választókerületben érvényes, ahol legalább 25 százalékos a részvétel.

Az OVI vezetője közölte: reggel 6 és este 7 óra között összesen 6.775 szavazókörbe várják a választókat, ahol az árvízi helyzet indokolja, már reggel 5 órakor meg lehet kezdeni a szavazást.

Amerikában már vége

Az egyesült államokbeli és kanadai magyar külképviseleteken helyi idő szerint szombaton tartották meg a magyarországi parlamenti képviselőválasztás második fordulóját.

New Yorkban a 343 szavazóból 226-an adták le voksukat, a kanadai Torontóban a 122 szavazóból a névjegyzékben szereplők 70 százaléka, 85 voksoló járult az urnákhoz.

Az Országos Választási Iroda vezetője ezzel kapcsolatban elmondta: külföldön 90 országban 5.943 választópolgár adhatja le szavazatát. A külföldi urnákat 4 nap alatt szállítják haza, majd a voksokat továbbítják a 110 választókerületbe.

A második forduló végeredményét csak ezután állapítják meg.

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Mutatunk egy részvényt, amivel meg lehet játszani a következő Nagy Bummot

Mutatunk egy részvényt, amivel meg lehet játszani a következő Nagy Bummot

Ha igazán izgalmas tőzsdei befektetéseket keresünk, akkor néha érdemes lehet kitágítani a fókuszunkat a megszokott „állampapír-OTP-nagy amerikai cégek" nexusából, és akár egészen távoli országok részvénypiacain is körülnézni. Elemzésünkben pontosan erre teszünk kísérletet, egy olyan ország egyik legizgalmasabb iparágából szemezgetünk, amely számos elemzők várakozása alapján óriási növekedés és gazdasági fejlődés előtt áll.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×