eur:
394.11
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Már több mint 1.3 millióan szavaztak

Délelőtt 11 óráig a választásra jogosultak 26.59 százaléka szavazott az országgyűlési képviselő választás második fordulójában. Ez időarányosan valamivel kevesebb, mint az első fordulóban.

Az Országos Választási Iroda adatai szerint 11 óráig a második fordulóban választásra jogosult 5 millió 79 ezer állampolgár közül 1.338.900 járult az urnákhoz.

Ez 26.59 százalékos részvételi aránynak felel meg.

A részvételi arány Békés megyében volt a legmagasabb, 28,48 százalék, a legalacsonyabb pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, 22,91 százalék.

Az országos részvételi arány az első fordulóban ugyanebben az időpontban 27.23 százalék volt.

2002-ben a választások második fordulójában a választásra jogosultak 30,27 százaléka adta le voksát.

Kampánycsendsértés Szabolcsban?

Vasárnap délelőtt négy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei választókerületben tett bejelentést kampánycsendsértésre hivatkozva az egyik párt - közölte a párt tisztviselője. (A párt neve a kampánycsend miatt nem hozható nyilvánosságra.)

A bejelentés szerint szórólapos- és telefonhívásos kampány, és személyes meggyőzés is folyt a választókerületekben; egyeseket pedig megfenyegettek, mondván: elveszti munkáját, aki nem egy bizonyos jelöltre szavaz.

Javított szavazólapok Győrben

Visszalépés miatt javított szavazólapot kapnak a szavazók a Győr-Moson-Sopron megyei 2-es számú választókerületben - közölte a területi választási iroda vezetője.

A jelölt szombaton lépett vissza, így nevét a szavazólapon áthúzták.

Közel 250 jelölt

Az első fordulóban 66 egyéni és 146 területi listás mandátum sorsa dőlt el, és 331 jelölt szerzett jogot, hogy induljon a második fordulóban. Rytkó Emília hozzátette: közülük eddig 85-en léptek vissza.

A második forduló abban a választókerületben érvényes, ahol legalább 25 százalékos a részvétel.

Majdnem hatezren szavazhatnak külföldön

A külföldi magyar képviseleteken délelőtt 11 óráig néhol a 40 százalékot is meghaladta a választási részvétel.

Az amerikai földrészen már véget ért a szavazás a magyarországi parlamenti képviselőválasztás második fordulójában.

New Yorkban a 343 szavazóból 226-an adták le voksukat, Washingtonban 120-an járultak az urnákhoz, míg a kanadai Torontóban a 122 szavazóból 85-en voksoltak.

Külföldön 90 országban 5.943 választópolgár adhatja le voksát; a szavazatok érintik mind a 110 választókerületet, ahol még nem dőlt el az egyéni mandátum sorsa.

A külföldi urnákat 4 nap alatt szállítják haza, majd a voksokat továbbítják a 110 választókerületbe.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×