eur:
392.92
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Orbán: az MDF a helyünkre szeretne lépni

A Fidesz elnöke szerint intenzitásban és tartalomban is változik a párt kampánya a választás második fordulója előtt. Nem országos kampányra van szükség, hanem a 110, még nyitott körzetre kell koncentrálni - jelentette ki Orbán Viktor az InfoRádió Aréna című műsorában. A politikus szerint az MDF szeretne a Fidesz helyére lépni.

Változó kampány

A Fidesz elnöke szerint a parlamenti választások második fordulója előtt kampányuk tartalma is változik, mert "egyre komolyabban kell venni a magyar gazdaság egén gyülekező viharfelhőket. Az első forduló előtt megakadályozta a kormány, hogy az emberek megismerjék a valós helyzetet. Ha nem cselekszünk, új pénzügyi válság köszönthet Magyarországra" - fogalmazott Orbán Viktor.

Az ellenzéki politikus hozzátette: nem a kormányt bírálják, hanem a kialakult helyzetről beszélnek, ugyanakkor tudomásul veszik az emberek döntését, ha azokra szavaznak, akik a jelenlegi helyzet kialakulásában részt vettek.

Orbán Viktor szerint nem csak a költségvetéssel, hanem a munkanélküliséggel is gondok vannak, hiszen él ma Magyarországon 750 ezer ember, akinek nincsen biztos kenyérkereseti forrása.

A Fidesz elnöke megismételte: a párton belül működik egy "Biztonságos kormányváltás" nevű csoport, aminek az a feladata, hogy felmérje az ország valós gazdasági helyzetét. Orbán Viktor hangsúlyozta: a kormány azt a benyomást keltette az emberekben, hogy minden rendben megy és így is folytatódik.

Orbán Viktor az InfoRádió Aréna című műsorában közölte: a baloldal válságkezelésként mindig megszorításokat alkalmaz, visszafogja a költségvetési kiadásokat és általában elhanyagolja a magyar kis- és közepes vállalkozásokra épülő növekedés lehetőségét.

Eltérő gazdasági elképzelések

"Mi kinövekedni akarunk a válságból. Mi nem hisszük azt, hogy le tudjuk vágni a kezünket és a lábunkat is, hogy utána munkaképes emberek maradjunk" - közölte.

A Fidesz elnöke elmondta: pártja azt javasolja, hogy a gazdasági növekedés még működésbe hozható belső tartalékaival orvosolják a válságot. Hozzátette: ezt szolgálja a Széchenyi-terv.

"Ez két különböző gondolkodásmód, éppen ezt mondom az embereknek" - jelentette ki Orbán Viktor.

A politikus úgy vélekedett, hogy ha a mai kormány kezelné a válságot a jövőben, akkor tömeges elbocsátások lennének, meggyengülne a forint és "elszabadulnának" az árak.

Bezárnák a kisiskolákat és a vidéket tovább szorongatnák - mondta a Fidesz elnöke.

"Nem lehet visszamutogatni a Fideszre"

Orbán Viktor az InfoRádió Aréna című műsorában kijelentette: Magyarország mai helyzetéért kizárólag, teljes egészében a mostani kormánykoalíció felel. "A programunk úgy jó, ahogyan van" - tette hozzá a Fidesz elnöke, aki szerint ez nem azt jelenti, hogy az hibátlan, vagy bírálhatatlan lenne.

Orbán Viktor elismerte, hogy amennyiben csak az MDF-fel tudna a Fidesz kormányt alakítani, akkor kompromisszumokra lesz szükség és ez a program megváltozásával járhat.

Dávid Ibolya kijelentése, mely szerint a Fidesz programjának megvalósulása második Mohács lenne Magyarország számára, Orbán Viktor szerint politikai deklaráció és teljesen más a helyzet, amikor szakemberek egyeztetnek egy esetleges koalíciós megállapodásról.

A Fidesz elnöke úgy vélte, hogy a két ellenzéki párt programja összefésülhető, hiszen "az MDF és a Fidesz programja között kisebb a távolság, mint az MSZP-é és az SZDSZ-é között, utóbbiak mégis meg tudtak állapodni. A jobboldalon egyelőre a szándék hiányzik".

A mozdulatlan magyar vidék

Orbán Viktor szerint a Fidesz a választások első fordulójában szép eredményt ért el, hiszen a polgári oldal még soha nem kapott akkora támogatást, mint most. "Ugyanakkor az egyik legfontosabb stratégiai célt (amit személyesen is annak tekintettem) nem sikerült elérni, ami fájdalmas és emberileg is rosszul érint: a magyar vidéket nem sikerült megmozdítani" - tette hozzá.

A Fidesz elnöke emlékeztetett arra, hogy vállalta: a falusias környékeken hasonló lesz a részvételi arány, mint Budapesten, de ezt nem sikerült elérni. "Valószínűleg bennem van a hiba, de egyelőre nem tudom mi" - ismerte be Orbán Viktor, majd hozzátette: a második forduló előtti Fidesz-kampány, az "Új tempó" azt célozza, hogy a vidékies körzeteken is sikerüljön szavazásra buzdítani az embereket.

Budapest nehéz hely

A parlamentben is hangosabban, erélyesebben, gyakrabban kell megszólalnunk a fővárost érintő ügyekben - közölte a Fidesz elnöke, aki szerint egy hagyományokra támaszkodó, nemzeti párt párt számára a gyors, alapvetően liberális attitűdű, állandóan új lehetőségeket kereső Budapest nehéz hely, éppen ezért hosszú éveknek kell még eltelnie ahhoz, hogy a Fidesz többségre jusson a fővárosban.

Miniszterelnök-jelölti visszalépéséről szólva Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy utoljára 1994-ben fordult elő, hogy valamelyik párt kormányfő-jelölt nélkül indult neki a választások második fordulójának. Akkor az SZDSZ jelentette be, hogy nem támogatja az MSZP miniszterelnök-jelöltjét, ezért Horn Gyula akkor visszalépett. "Más kérdés, hogy később mégis ő lett a kormányfő" - tette hozzá a Fidesz elnöke.

Mikola István, a szigorú ember

A Fidesz elnöke az InfoRádiónak adott interjújában elismerte, hogy pártja korábbi miniszterelnökhelyettes-jelöltjének a kampányban tett kijelentései nem tettek jót.

"Mikola István végzi a dolgát, járja az országot. Kiváló felkészültségű egészségügyi szakember, aki képes arra, hogy az ágazatot rendbe hozza" - mondta Orbán Viktor.

"Mikola István szigorú ember, időnként olyan véleményeket is megfogalmaz, amelyek egyáltalán nem találkoznak a társadalom többségének véleményével" - tette hozzá.

Emlékeztet arra a szülőre, akinek fiatal gyermekei vannak, és (...) szigorúan, időnként igazságtalanul és kevés megértéssel fordul feléjük - mondta a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor elismerte, hogy Mikola István egyes megjegyzéseivel nem tett jót a Fidesznek, de hozzátette: "a választási kampány nem azonos a ravaszkodással, mindenki önmagát adja".

A politikus kijelentette: a Fideszen kívül senki nem tud felmutatni Mikola Istvánhoz hasonlóan elszánt és kemény embert, aki képes lenne a magyar egészségügyet rendbe tenni.

"Ezt az erényét nem kellene kétségbe vonni, minden, (...) a mai politika szempontjából hátrányos tulajdonságával egyetemben" - mondta Orbán Viktor.

Erős szövetség kell a jobboldalon

A Fidesz elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában ismét kijelentette, hogy körülbelül 70 mandátumot kell a pártnak ahhoz szerezni, hogy a Fidesz és az MDF többséghez jusson. Orbán Viktor emlékeztetett, hogy a pártok versenyét 2002-ben is a Fidesz-MDF nyerte, ugyanakkor ennél fontosabb, hogy a kialakult erőviszonyok mentén ki tud olyan tárgyalásokat folytatni, amellyel kormányt alakíthat.

A Fidesz elnöke szerint az európai politikában egyértelmű tendencia, hogy ahol a jobboldal hagyja, hogy sok kis pártból álljon, ott mindenhol a baloldal nyer. "Ahol a jobboldal nem tud létrehozni egy nagy, erős szövetséget, ott mindig a baloldal kormányoz" - tette hozzá Orbán Viktor, aki kijelentette: amíg ő a közéletben lesz, mindig egy ilyen szövetség felépítését tartja célnak, német mintára.

"Az MDF sem ezt a tételt cáfolja, hanem szeretne a helyünkbe lépni. Szerintük a Fidesz nem egy olyan jelenség, amelynek hosszú távon helye lenne a magyar politikában. Demokráciában élünk, erre joga van az MDF-nek. Más kérdés, hogy amikor a kormányváltás, az ország sorsa a tét, akkor ez helyes magatartás-e?" - fogalmazott Orbán Viktor, aki azt mondta: "az MDF ki is nevettetheti magát, ha akarja. Õk 5 százalékot kaptak, az általuk szapult, szükségtelennek nevezett Fidesz pedig 41 százalékot".

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×