eur:
393.82
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kétmilliárd forint húsvéti csokira

Elérte a 2 milliárd forintot a húsvéti szezonális édességek piaca Magyarországon; és további bővülésre lehet számítani.

Az ACNielsen legfrissebb felmérése szerint a növekedési ütem gyorsul. Míg 2004-ben még csak 2 százalékkal bővült a húsvéti szezonális termékek forgalma, 2005-ben már 7 százalékkal.

A piackutató adatai alapján a kereslet növekedése mennyiségben is érzékelhető, tavaly ugyanis a fogyasztók 700 tonnával több húsvéti édességet vásároltak, mint egy évvel korábban.

A kutatások eredménye azt mutatja, hogy az átlagárak csökkentek. Egy darab csokoládé tojás 2003 márciusában még átlagosan 103 forintba került, tavaly áprilisban pedig 75 forint volt.

Ennek részben az is oka, hogy nagy mennyiségben került a piacra alacsony önköltségű, kakaómasszából készült termék.

Halbritter Mátyás, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke szerint a húsvéti édességek átlagára a tavalyihoz képest lényegében változatlan maradt, de nagy szóródást mutatnak a minőségtől, a márkától és az értékesítési helytől függően.

Húsvét előtt mintegy 2.800 tonna csokoládé figura és 500-600 tonna tojásdrazsé fogy a boltokban.

Idényjellegű csokoládé figurából évente mintegy 7.000 tonnát vásárolnak a magyarok, és ennek mintegy 40 százaléka a csokoládéból vagy kakaómasszából készült nyuszi, bárány és csibe.

A hazai édességpiac termelői áron mintegy 100 milliárd forintos, az export és az import aránya gyakorlatilag megegyezik. Az ágazat mintegy hét-nyolcezer főt foglalkoztat.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×