INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Elvira megdöbbentő árai - képgalériával

Infostart / InfoRádió
Döbbenetes számokat találhattak a MÁV internetes menetrendjében a húsvéti utazásra készülő gyanútlan utasok. Az elvira.hu oldalain ugyanis - bármilyen útvonalat jelölt is be az ember - csillagászati összegű jegyárakat írt ki a rendszer. A rendszerhiba idején az egyik legdrágább út az Ágasegyházi tanyák és Kiscsákó nevű falucska közötti volt - egy jegy több mint 823 millió forintba került, igaz, az út több mint hat óra és ötször át kell szállni.

Az oldalon olvasottak szerint péntek reggel 7 óra 50 perckor a Budapestről Pécsre induló vonatra nem kevesebb, mint 1 millió 817 ezer 816 forintért (!) kellett teljesárú menetjegyet váltani.

A főváros és a baranyai megyeszékhely közötti vonatutazás ára még "hagyján", hiszen Budapest-Miskolc viszonylatban például a 2 óra 18 perces útért 6 millió 162 ezer 820 forintot kért el a MÁV Zrt. - az elvira.hu szerint. Ez egyébként az InfoRádió gyors számítása szerint azt jelenti, hogy Miskolcig percenként 44 ezer 658 forintra rúg a nemzeti vasúttársaság szolgáltatásának ára.

Nem olcsóbb Szombathelyre sem utazni, oda Budapestről - az elvira.hu szerint - a 8.52-es vonat (bár ez InterCity) 102 kilométeres útja 6 millió 163 ezer 210 forintba került, de nem éri meg, mert előtte és utána egy másik járattal ugyanez az út csak 1624 forintba.

Aki csak az elvira.hu-ra hagyatkozik, nem jár jobban a kistelepülések közötti vonatút finanszírozásával sem. A MÁV internetes menetrendje ugyanis azt írta, hogy az Ágasegyházi tanyák és Kiscsákó nevű falucska közötti út több mint 823 millió forintos jeggyel "teljesíthető", igaz, ez az út hosszabb, több mint hat óra és ötször át kell szállni.

Borsos az ára a Kakasszék és Mecsekpölöske közötti vonatútnak is, ez ugyanis az elvira.hu tájékoztatása alapján reggel negyed hatkor 12 millió forintba kerül, de érdemes várni egy órát, mert akkor ugyanerre az útvonalra, már "csak" hatmilliót kér el a MÁV.

A sor tovább folytatható, de nyilvánvaló, hogy az oldal - közvetlenül a húsvéti nagy forgalom előtt - meghibásodott, és ez felveti azt a kérdést is: a többi adat - indulási és érkezési időpontok, a pályaudvarok neve, átszállások száma, stb - vajon helyes-e?

Utasként felhívtuk a MÁV Rt. kék számát, ahol a diszpécsertől magyarázatot kértünk. Azt mondta, hogy az ő számítógépén minden rendben van, bizonyára a hívó komputere a hibás.

Ezt ellenőrizendő egymástól kilométerekre lévő, nem egy rendszerben működő gépekről is megnyittattuk az elvira.hu-t, és azt tapasztaltuk, hogy a letöltött oldal frissítésekor időnként beugranak ugyan a helyes jegyárak, de egy újabb megnyitáskor rendre visszatérnek a milliós összegek. Kipróbáltuk a két legismertebb internetes böngészőt, de az irreális árak mindegyikben visszaköszöntek.

Az InfoRádió megkeresésére Heinczinger István, a MÁV vezérigazgató-helyettese megígérte, hogy órákon belül kijavítják az elvira.hu hibáját.

Ez azóta meg is történt, így már a helyes jegyárakat tudhatják meg az érdeklődők az oldalon.

A címlapról ajánljuk