eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
COVID‑19 virus destruction on a black background.
Nyitókép: Yuichiro Chino/Getty Images

Szlovákia: a szamárköhögés nyugatot, a sárgaság keletet "választotta"

Évtizedekkel előtt leszámoltak velük, most mégis szinte elfelejtett diagnózisokkal kell szembenézniük a betegeknek Szlovákiában. Az ország keleti régióiban a sárgaság, a nyugati felében pedig a szamárköhögés okoz egyre nagyobb gondokat.

A sárgaság a gyermekeket és a gyengébb immunrendszerű időseket veszélyezteti a leginkább, figyelmeztettek a szakértők.

Kelet-Szlovákia egyre több járásban jelenik meg a betegség, a fertőzöttek többsége óvodás vagy iskoláskorú gyermek. Már nemcsak a falvakban, hanem a városokban is felütötte a fejét a betegség, például Felsővízközben.

„Az év eleje óta 47 beteget regisztráltunk, az esetek száma folyamatosan emelkedik. A pácienseket az infektológiai osztályon helyezzük el” – nyilatkozta a Markíza televíziónak Ingrid Senajová járványügyi szakember. Felsővízköz térségében április elején, húsvétkor tört ki a járvány a helyiek szerint. Három szociális lakásként szolgáló épületegyüttesben regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt megelőzően februárban jelentettek sárgaság-járványt Kelet-Szlovákiából. Akkor a Tőketerebesi járás több településén regisztrálták a betegeket, köztük a többségében magyarok lakta Királyhelmec egyik településrészén is.

Ingrid Senajová rámutatott, hogy a sárgaságot okozó hepatitis A vírus széklettel ürül és érintkezés útján terjed. „Fontos a személyes higiénia betartása. Nem szabad egy pohárból inni, és ugyanazt a szál cigarettát szívni” – figyelmeztetett a szakember. Mivel a betegség akár ötven napig is lappanghat az emberi szervezetben, közel két hónapig megfigyelik azokat, akik kapcsolatba kerültek a fertőzöttekkel. Védőoltással meg lehetne állítani a betegség terjedését, azonban nincs elegendő vakcina a gyermekek beoltására.

Nyugaton

Hasonló a helyzet a Nyugat-Szlovákiában fertőző szamárköhögéssel is, amely ellen szintén a védőoltás nyújthatna immunitást. De Szlovákiában jelenleg hiánycikknek számítanak a betegség elleni, főként a 13 éves gyermekek és felnőttek immunizálására szolgáló emlékeztető oltásokhoz használt vakcinák. Tatiana Červeňová országos tiszti főorvos szerint az aktuális hiány nem okoz gondot. Szükség esetén a gyermekorvosok készek célzott tesztelést végezni a szamárköhögésre.

Az év elejétől áprilisig már több mint hetven szamárköhögéses esetet jelentettek Pozsony megyéből. Országosan is nő a betegek száma. A tiszti főorvos úgy tájékoztatott, hogy az év eleje óta már összesen 390 beteget azonosítottak országszerte, többet, mint korábban az egész tavalyi esztendő folyamán. Pozsony megyében a legtöbb fertőzött egy év alatti gyermek, aki még nem kapta meg a védőoltást. Tatiana Červeňová elmondta, egyre kevesebb gyermek kapja meg a kötelező védőoltásokat, emiatt újabb gócpontokban jelenhet meg a betegség.

A Közegészségügyi Hivatal folyamatos kapcsolatban van az egészségügyi minisztériummal a helyzet kezelése érdekében.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×