eur:
393.17
usd:
367.11
bux:
67030.11
2024. április 26. péntek Ervin

Tűz és hőség pusztít Dél-Európában

Súlyos erdő- és bozóttüzek pusztítanak Dél-Európában. A görög hatóságok kénytelenek voltak bezárni néhány turistalátványosságot is.

Dél-Olaszországban és Szicílián, ahol a 40 fokot is meghaladta a hőmérséklet a héten, több tűz is elterjedt. A Palermóhoz közeli Calampiso üdülőhelyen például

hajóval mentettek ki több mint 700 turistát.

Több ember kórházba is került füstmérgezés gyanújával és a hatóságok azt mondták, hogy a hétvégéig zárva marad a körzet.

„Ugyan a tűz nem terjedt el a faluban, de mindenkit evakuáltak” – mondta San Vito Lo Capo település polgármesteri hivatalának egyik képviselője.

Dél-Olaszországban 23 erdőtüzet regisztráltak a hét közepén, Nápoly közelében a Vezúv lejtőit is lángok mardosták.

A város felett több napon át lehetett füstöt látni és a turistáknak azt tanácsolták, maradjanak távol a környéktől, mert

esetleg kitörhet a tűzhányó.

Ugyanakkor ettől függetlenül, gyújtogatás vádjával őrizetbe vettek egy férfit, akiről a római környezetvédelmi miniszter azt mondta, hogy 15 évre rács mögé kéne tenni.

A helyzet annyira komoly volt, hogy Gianluca Galletti közölte: a hadsereget is bevethetik az érintett környékeken.

A Világ Vadvédelmi Alap, a WWF szerint többezer embert, állatot és a környékbeli nemzeti parkot veszélyezteti a vulkán körüli helyzet. „Vészhelyzet van, különleges lépésekre van szükség” – mondták közleményükben.

Olaszországban az Etna tűzhányó és a szicíliai Catania körül is tüzek lobbantak fel, amelyek elterjedését a hónapok óta tartó aszály és a heves szelek segítik.

Máshol, Párma és Piacenza környékén már a múlt héten

rendkívüli állapotot hirdettek.

Görögországban közben a hőség miatt a Kulturális Minisztérium több régészeti látványosságot részlegesen lezárt – így az athéni Akropoliszt is. A hivatalos közlemény szerint délután 1 és 5 óra között zárva tartanak a látványosságok és akkor is kitessékelik a turistákat, ha a hőmérséklet eléri a 39 fokot.

A helyszíneken dolgozók már régóta panaszkodnak arra, hogy nincsenek helyben megfelelő egészségügyi eszközök és szakemberek a rosszulléttől szenvedők ellátására.

Athénben közben úgynevezett „barátság klubokat” nyitottak az idősek és betegek számára.

Ezeket a légkondicionált helyiségeket reggel 8 és este 8 között tartják nyitva. A hatóságok ezzel arra reagáltak, hogy sok idős embernek nincs pénze légkondicionálásra.

Spanyolországban közben az aszály súlyos károkat okozott a termésben. Az andalúziai Cordobában pedig 47 fokra számítottak. Madridban rendőrök mentettek ki egy 3 órán át autóban hagyott 16 hónapos csecsemőt. Apja azt mondta, a kocsiban felejtette a lányát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×